DARPA, de denktank van het Amerikaanse defensieapparaat, heeft een wedstrijd uitgeschreven voor makers van robots en kenners van de robotica om te komen met een ontwerp en een prototype van een androïde die zware en moeilijke klussen kan uitvoeren in een gebied dat is getroffen door een ramp, zoals die in het Japanse Fukushima vorig jaar. De robot moet dus tegen de intense straling kunnen van een nucleaire meltdown, net als een onherbergzame omgeving na een tsunami.

Liefst 32 miljoen dollar beschikbaar

Het onderzoeksinstituut heeft in totaal 32 miljoen dollar op zak om deelnemers aan de wedstrijd, genaamd DARPA Robotics Challenge, op weg te helpen. Daarvan is 2 miljoen dollar gereserveerd voor de winnaar van de wedstrijd. De rest van het geld is onder meer voor geïnteresseerde bedrijven die wel een voorstel indienen maar die het geld missen om dat plan uit te voeren. Ook zijn er prijzen tijdens de wedstrijd voor de makers van de beste en meest innovatieve onderdelen.

De deelnemers krijgen tijdens de wedstrijd drie tests waarin hun ontwerp wordt blootgesteld aan de elementen. De eerste test is een virtuele simulatie, de twee volgende tests zullen in het echt worden gedaan, met de volledig functionerende androïden. De robots moeten met voor mensen gemaakte gereedschappen, transportmiddelen en gebouwen kunnen omgaan, zo beschrijft The Register.

Menselijk denkvermogen

Ondanks dat de androïden geen menselijk uiterlijk hoeven te hebben, moeten ze wel enig mensachtig denkvermogen hebben. Althans genoeg om een tijdje zonder menselijke sturing te kunnen. Want tijdens de tests zal DARPA onder meer storingen veroorzaken in het wifi- of radioverkeer, zodat de robots niet meer kunnen communiceren met hun menselijke aansturing.

Daarnaast moeten de robots ook makkelijk te besturen zijn door mensen die niet onderlegd zijn in robotica. Immers, het zijn vooral (militaire) hulpdiensten die de robots moeten gebruiken in die rampgebieden. Voor degenen die een uitdaging zien in al die specificaties: opgeven kan nog tot eind mei. De wedstrijd gaat 28 maanden later van start.