Darpa zoekt ontwikkelaars om een eigen zoekmachine te bouwen die als vervanger moet gaan gelden voor Google. Want, zo zeggen de geleerden, Google mist de kwaliteit om het 'diepere web' te doorzoeken. Het zoeken via Google "is voornamelijk een handmatig proces dat geen sessies kent, een bijna exacte input nodig heeft met telkens opnieuw een nieuwe opdracht en werkt zonder georganiseerde of geaggregeerde resultaten behalve een lijst met links", vindt Darpa.

De ontwikkeling van de eigen zoekmachine wordt gestart onder de programmanaam Memex. "Memex moet een revolutie ontketenen in de ontdekking, organisatie en presentatie van zoekresultaten", toetert Darpa hoog van de toren. Memex moet vooral het zoeken op specifieke domeinen en taken optimaliseren, en "de mogelijkheden voor het leger, de overheid en commerciële bedrijven verbeteren."

Snuffelen in chatrooms en op Tor

Memex krijgt al een eerste taak: het tegengaan van mensenhandel. Daarin wordt steeds meer geronseld via het internet, zegt Darpa, via chatrooms, advertenties, vacaturesites en "verborgen diensten", waarbij Darpa vermoedelijk het Tor-netwerk wordt bedoeld.

Memex is een samenvoeging van memory en index. Darpa heeft de naam geleend vanuit een artikel uit 1945 van Vannevar Bush, die beschreef hoe een analoge computer het menselijke geheugen kon aanvullen.