De nieuwe Mac Pro van Apple zal net als de eerste iPhone, de MacBook en de iPad een statussymbool zijn die je gewoon moet kopen om erbij te horen. Volgens analiste Laura DiDio vormt de “Darth Vader desktop” het equivalent van de Air Jordan sneakers, die iedereen in de jaren 90 kocht om erbij te kunnen horen. Dat het apparaat minimaal een slordige 3000 euro moet kosten, maakt volgens de analiste van bureau ITIC niet veel uit.

“Ondanks dat de desktop onder vuur ligt is er nog steeds een markt voor de computers”, zegt DiDio. “Apple weet beter dan ieder ander bedrijf producten aan de man te brengen. Ze geven consumenten wat ze willen: iets anders. Het geeft je iets om over op te scheppen.”

Gallery: Apple Mac Pro

De nieuwe Mac Pro, die vaak wordt vergeleken met een ronde vuilnisemmer of de helm van superschurk Darth Vader uit Star Wars, werd in juni tijdens Apple’s jaarlijke ontwikkelaarsconferentie gepresenteerd. Eind deze maand gaat de computer in twee versies in de VS in de verkoop. In februari wordt de Mac Pro in Nederland uitgeleverd.