Het navigatieapparaat, genaamd Dash Express, maakt verbinding met het internet waarbij niet alleen verkeersinformatie wordt opgehaald, maar ook de locatie van het apparaat wordt verzonden.

Het apparaat werkt daardoor als een sonde die de snelheid van het plaatselijke verkeer meet en deze doorgeeft.

Het bedrijf verzamelt en verwerkt deze informatie en stuurt die vervolgens door naar alle andere verbonden Dash-apparaten. Hierdoor wordt de verkeersinformatie voortdurend geüpdatet met nieuwe metingen en ontstaat een vrijwel real-time weergave van de verkeersdrukte.

Veel gebruikers noodzakelijk

Het grote nadeel hiervan is dat het systeem pas echt goed kan werken wanneer het veel gebruikers telt. Hoe meer mensen in een stad gebruik maken van Dash Express, des te nauwkeuriger de systemen. Volgens de ontwikkelaar zijn voor een stad enkele honderden apparaten nodig om een accuraat verkeersbeeld te schetsen.

Uiteraard is dit niet direct overal het geval, en tot die tijd maakt het systeem gebruik van verkeersinformatie die via een commerciële dienst wordt verschaft. Naast de aanschafprijs van ongeveer 400 dollar, betalen gebruikers maandelijks tussen de 10 en 13 dollar aan abonnementsgeld. Daar zitten wel al de kosten van de mobiele internetverbinding bij inbegrepen.

Adres van afstand sturen

Naast de actuele verkeersinformatie heeft de Dash Express nog een aantal andere interessante opties. Zo zoekt op internet zoeken naar plaatselijke bedrijven en kan daar direct een route naartoe uitstippelen. Ook is het volgens de fabrikant mogelijk om iemand van afstand een adres op te laten zoeken en deze via internet naar de Dash Express te sturen, die vervolgens automatisch de route instelt.

TomTom HD

De Dash Express vertoont veel overeenkomsten met een navigatiesysteem van Nederlandse makelij: de TomTom ONE XL High Definition Traffic.

Dit navigatiesysteem genereert eveneens verkeersinformatie die het verzamelt middels gsm-gebruikers met een Vodafone-abonnement. De prijsstelling van de twee apparaten (zowel aanschaf als abonnement) ligt in principe gelijk, ware het niet dat de huidige dollarkoers de Dash Express een stuk aantrekkelijker maakt.