Eens in de zoveel tijd staat er iemand op om de rest te vertellen: tot hier en niet verder! Zo ook op het hellende vlak der privacy, dat door datagraaiende bedrijven en zichzelf alles veroorlovende overheden meer op de tocht staat dan ooit. We zijn immers allemaal verworden tot voorspelbare 'profielen' in de grote commerciële molen, makke lammetjes wachtend in een database en klaar om bestookt te worden met gerichte advertenties.

De man die deze constructie wil slopen heet Max Schrems, Angstgegner van de profielensite der profielensites. Hoe? À la Robin Hood. "Zoals geld altijd de grote macht was, is informatie nu ook een grote machtsfactor (...) we moeten zorgen voor een soort van herverdeling van informatie. Zoals dat ook bij geld gaat: neem van de rijken en geef aan de armen", bepleit hij in een exclusief interview met Computerworld.

Oud zeer

Wat blijkt? Er zit wat oud zeer bij Schrems na twee nare ervaringen aan de andere kant van de plas. Niet zonder reden fileert hij daarom het oneerlijke systeem waar jij en ik inzitten, legt uit hoe lobbyisten te werk gaan, laffe journalisten wegkijken en Europa zichzelf maar niet serieus neemt.

Schrems waarschuwt voor economisch verval. "We hebben bescherming nodig voor de arme kleine man die zichzelf niet meer kan beschermen. Als we zo doorgaan weten we dat er een paar bedrijven met informatie overblijven die deze aan de ene kant kunnen manipuleren en aan de andere kant gebruiken voor economisch gewin."

Oja, ook Facebooks "monopolistische trekjes" en de aanstaande "dramatische nieuwe privacywet" komen uitgebreid aan bod in het gesprek met de man die in z'n eentje toch mooi meer voor elkaar krijgt dan al die zogenaamde waakhonden bij elkaar. Schrems: "Er is geen andere uitweg mogelijk dan dat wij winnen."

Lees hier het hele interview: Max Schrems: Amerika loopt lachend over ons heen onderdeel van het dossier datagraaien.