De Verenigde Staten gebruikt een database-systeem van Oracle dat wereldwijd de aanvragen voor visa's en paspoorten afhandelt, de zogeheten Consular Consolidatied Database. Maar dat systeem is gecrasht. De wachtrij van aanvragen voor visa's, paspoorten of bijschrijvingen in paspoorten loopt inmiddels flink op. Dat heeft nogal wat implicaties.

Amerikanen die in het buitenland worden verblijd met de geboorte van een dochter of zoon, kunnen die nu niet aanmelden bij de burgerlijke stand of/en bijschrijven in het paspoort. Reizigers die uit een land komen waarvoor een visa nodig is voor de Amerikaanse douane en grenscontrole, hebben pech.

Pech voor Chinese adoptiekinderen

Maar ook pech hebben adoptiekinderen, vooral in China. Amerikanen vinden relatief veel adoptiekinderen in China en die zitten nu vast. "We willen nu vooral die humanitaire zaken versneld oplossen", zegt woordvoerder Julia Straker van Buitenlandse Zaken tegen de IDG News Service, de nieuwsdienst van onder meer Webwereld.

"We zijn op de hoogte van nog af te handelen adoptiezaken, vooral in China. Daar maken we nu een prioriteit van en willen visa's uitgeven met zo min mogelijk vertraging."

Oorzaak is onbekend, maar hack wordt ontkend

De oorzaak van de database-crash is nog onbekend, zegt Buitenlandse Zaken. Ook vorig jaar liep het systeem vast, maar de huidige problemen zouden anders zijn. Het ministerie hoopt dat de problemen "binnenkort" zijn opgelost, maar kon geen nadere aanduiding geven. Het zou geen relatie hebben met beveiligingsproblemen.

Overigens zou naar aanleiding van de crash van vorig jaar het hele systeem worden vernieuwd en redundant worden uitgevoerd. De status daarvan is onduidelijk.