De maker van het open-sourceproduct verwacht hier een nieuwe markt te kunnen aanboren. Al beseft het bedrijf dat het speelveld niet eenvoudig is.

"In West-Europa is het best lastig om te groeien, want veel klanten zijn trouw aan leveranciers en zullen dus niet snel wisselen", vertelt Mysql-directeur Mårten Mickos tegenover Webwereld.

Hij merkt dat in, tegenstelling tot de Verenigde Staten, Europeanen besparing minder belangrijk lijken te vinden dan een goede relatie met de leverancier.

"Met onze vestiging hebben dan een uitvalsbasis om klanten ondersteuning te geven en aan relaties te werken."

Mickos denkt dat heel langzaam de zakelijke markt toch wel zal kiezen voor zijn database, omdat de kosten beduidend lager zijn en het bedrijf inmiddels betaalde ondersteuning kan bieden. Ook gelooft hij heilig in het principe van open-source, omdat dit de klant vrijheid geeft terwijl er toch prima geld wordt verdiend. "Toen ik in dienst kwam, werkten er twaalf mensen in het bedrijf, inmiddels zijn dat er ruim driehonderd."

Zijn onderneming werkt op dit moment aan een dienst waarbij het beheren van veel databases eenvoudiger moet worden. Deze zal later dit jaar worden geïntroduceerd.