Als het Internet of Things in 2020 uit 26 miljard apparaten zal bestaan, is het maar de vraag of datacenters in de wereld in staat zullen zijn de belasting die deze devices met zich meebrengen te verwerken. Analistenbureau Gartner suggereert niet alleen dat datacenters als een haas aan de slag moeten om capaciteit te vergroten, maar ook te maken krijgen met allerhande uitdagingen op gebied van security en analytics.

24/7 verbindingen

"IoT-implementaties zullen grote hoeveelheden data genereren die in real-time verwerkt en geanalyseerd moeten worden", zegt onderzoeksdirecteur Fabrizio Biscotti. IoT-apparaatjes willen overal mee verbonden zijn en creëren een constante datastroom tussen devices en gecentraliseerde servers. Real-time communicatie is nodig om op de hoogte te zijn van de status en aanpassingen te kunnen doen, zodat de inzet van het IoT-apparaat geoptimaliseerd kan worden.

"Bestaande datacenternetwerken zijn afgestemd op bandbreedtevereisten die gegenereerd worden door menselijke interacties met applicaties. IoT gaat deze patronen drastisch veranderen door gigantische hoeveelheden kleine sensordata door te sturen. Dat vergroot de vereisten aan inkomende datacenterverbindingen gigantisch", stelt analist Joe Skorupa.

Meer complexiteit = meer kosten = meer risico

De digitalisering en automatiseringsslag die bedrijven op dit moment doormaken zorgt bovendien voor een hoop aanvullende securityvraagstukken waarop op dit moment nog geen antwoord bestaat, waarschuwt Gartner. Het Internet of Things maakt beveiliging van het bedrijfsnetwerk een stuk complexer waardoor flinke investeringen gedaan moeten worden om bedrijfsprocessen niet in gevaar te laten komen.