De door president Obama in zijn State of the Union-speech beloofde hervormingen van de NSA lopen flinke vertraging op. De voorstellen blijven liggen in wetgevingscommissies van zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Voordat ze überhaupt in behandeling kunnen worden genomen, moet zo'n commissie zich over een voorstel buigen en dat wordt uitgesteld, want het Huis van Afgevaardigden wil er wel iets voor terug van de president.

Opvolger Patriot Act

Medewerkers van beide commissies laten aan politieke krant The Hill weten dat er geen plannen zijn om de voorstellen snel te behandelen. In het Huis wacht de commissievoorzitter op een officieel standpunt van Obama over de USA Freedom Act en Senaatsleden willen eerst de adviezen van advocaat-generaal Eric Holder en topmensen van de inlichtingendiensten afwachten.

De USA Freedom Act is de stok achter de deur voor het deel van het Congres dat een einde wil aan het verzamelen van metadata. De wet zorgt ervoor dat na 1 juni volgend jaar - als de Patriot Act verloopt en daarmee de huidige macht van de NSA vervalt - bepaalde bevoegdheden die inlichtingendiensten hebben gekregen na de aanslagen van 11 september 2001 wel doorlopen. Maar de wet zorgt er ook voor dat de vrijwel onbeperkte verzameling van metadata juridisch aan banden wordt gelegd.

NSA gaat door

Het ministerie van Justitie noch het Witte Huis hebben een standpunt ingenomen over deze wet en totdat dit gebeurt, weigert de Huis-commissie Obama's hervormingsplannen in behandeling te nemen. Dat legt druk op Obama om zijn State of the Union-belofte na te kunnen komen. Keerzijde van de medaille: deze vertraging komt de NSA wel erg goed uit, omdat in de tussentijd de dienst gewoon door kan gaan met het datagraaien.