DigiD is platgelegd door een Distributed Denial of Service-aanval (DDoS). Dat zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de communicatie hierover heeft overgenomen van DigiD-beheerder Logius. Dat meldde vanmorgen nog dat het ging om een 'normale' storing.

DigiD ligt er sinds vanmorgen 8 uur uit. Logius sprak in eerste instantie van een storing dat gevolgen had voor de instellingen van DigiD, maar naar nu blijkt gaat het weer om een DDoS-aanval. Ook eerder dit jaar lag DigiD geregeld onder DDoS-vuur.

Door de aanval zijn diensten van (semi)overheidsinstellingen waarbij de identiteit van de burger moet worden vastgesteld, "verminderd beschikbaar", zegt Binnenlandse Zaken. Getracht wordt de aanval om te leiden naar andere servers en/of domeinen dan die van DigiD. Over de aard van de beschermingsmaatregelen wil Binnenlandse Zaken niets zeggen. Het Nationaal Cyber Security Centrum is op de hoogte en levert ondersteuning en expertise, zegt Logius.

De DDoS is een oude vorm van ICT-sabotage die steeds vaker voorkomt. Met 'dank' aan toenemende rekenkracht, steeds grotere e goedkope netwerkbandbreedte, opkomend hacktivisme en groeiende cybercriminaliteit. DDoS-aanvallen zorgen vaak voor paniek, maar er zijn lessen te leren en ook goede tegenmaatregelen te treffen, zoals banken allang doen.