De Zweedse politie heeft een inval gedaan bij provider PRQ vanwege materiaal dat met copyright beschermd is. Eigenaar Mikael Viborg meldt de IDG News Service dat hij aan het dwangbevel kan zien dat het de Zweedse politie om een copyright-kwestie gaat. De politie wil vier servers in beslag nemen die een paar verschillende sites in de lucht houden.

Servers geDDoS't

Om welke sites het precies gaat weet Viborg niet, omdat de servers momenteel down zijn. Dat heeft volgens de eigenaar weinig te maken met de inval, maar met een DDoS-aanval. Deze aanval begon terwijl de politie bij de provider wachtte op de opgetrommelde eigenaar. Het Zweedse Ministerie van Defensie lag tijdens die aanval onder vuur en de servers van de provider die daarvoor werden misbruikt gingen onderuit.

De politie heeft een aantal IP-adressen op de korrel. Door de storing is onduidelijk welke servers er moeten worden meegenomen. Viborg verwacht de servers rond 17.00 uur weer in de lucht te krijgen. Dan moeten ook honderden sites die de provider aanbiedt weer online gaan.

Doorn in het oog

PRQ staat er ook om bekend andere websites te publiceren die justitie een doorn in het oog kunnen zijn, zoals pedofiliesites, een Tjetjeense rebellensite en webwinkels voor drugs. Verder houdt de provider WikiLeaks naar eigen zeggen in de lucht. Ook hostte PRQ in het verleden de torrentsite The Pirate Bay.

Geheel toevallig ging The Pirate Bay precies tijdens de inval onderuit. Volgens de sitebeheerders heeft dat ermee te maken dat er een relais bij PRQ is getroffen en tegelijkertijd een stroomvoorziening ergens anders onderuit ging. “De inval heeft niets met ons te maken. En al was dat wel zo, het kan ons niets schelen", staat te lezen op de Facebook-pagina van The Pirate Bay.