De website van het UK Intellectual Property Office, de Britse auteursrechtenwaakhond, is sinds zaterdag offline en is op moment van schrijven nog steeds onbereikbaar. De distributed denial of service (DDoS) aanval zorgt ervoor dat er zoveel verkeer naar een site gaat dat hij onbereikbaar wordt. Het offensief is onderdeel van 'Operation Payback' waarin instanties en copyrightbeschermers worden aangepakt, bericht TorrentFreak.

In de voorgaande weken zijn tientallen anti-piraterijgroepen, copyright-advocaten en pro-auteursrechtengroeperingen lamgelegd door een groep DDoS'ers die opereren onder de naam Operation Payback.

DDoS-oorlog

Operation Payback begon in de derde week van september met het onbereikbaar maken van de sites van de Motion Picture Association of America (MPAA), de Recording Industry Association of Americs (RIAA) en anti-piraterij bedrijf AiPLex Software. AiPlex werd als eerste aangepakt omdat het bedrijf openlijk toegaf verschillende torrentsites te DDoS'en, inclusief The Pirate Bay.

Afgelopen zondag werden er nog 9 torrentsites platgelegd door een massale aanval op hoster Reality Check Network. Het gaat onder andere om TorrentReactor, Torrents.net, Vertor.com, Yourbittorrent.com, Torrentfunk.com en Torrenthound.com. Het vermoeden bestond dat deze aanval door een anti-piraterijclub is opgezet. Later bleek het te gaan om een boze ex-werknemer van Reality Check Network.

Stok om mee te slaan

De aanvallen tegen copyrightschenders werden gekopieerd door verschillende advocatenkantoren die het middel inzetten om site-eigenaren te dwingen te betalen voor het schenden van auteursrechten. Daarna volgden er nog veel meer doelen. Sindsdien is het oorlog. Vorige week werd de MPAA weer aangepakt toen hun DRM-website werd gehackt.

De laatste actie is dus gericht tegen de Britse auteursrechtenwaakhond. Deze aanval werd online aangekondigd, en wordt uitgevoerd met een breed scala aan DDoS-tools.

Update 11.59 uur: Ook de Portugese branchevereniging voor audiovisuele content, APACOR, wordt aangepakt. De site van de vereniging is gehackt nadat de vereniging de oorlog verklaarde aan The Pirate Bay. Wie de site probeert te bezoeken ziet een verklaring van Operation Payback getiteld: "Payback is a bitch, isn't it?" Na ongeveer een halve minuut worden de bezoekers geredirect naar The Pirate Bay.