Samsung Air View

Een van de vele features waar Samsung mee speelde was Air View. Deze feature kon je informatie laten bekijken zonder het scherm aan te raken. Dat klinkt cool, maar je moest je vinger (of stylus) vlak voor het scherm houden waardoor het uiteindelijk niet sneller was dan gewoon de elementen aantikken. Daarnaast werkte de functie niet op alle apps maar alleen op die van Samsung en zelfs dat was niet altijd zeker. De functie bestaat nog steeds, maar wordt niet gepromoot en is ergens ver weggestopt in de instellingen van Samsung.

Galaxy Beam projector

Samsung heeft een hoop dingen geprobeerd. Het bedrijf heeft zelfs smartphones met ingebouwde projectoren uitgebracht. De toestellen waren matig, maar de projectoren werkten erg goed. Als je een smartphone met projector nodig had, kon je rustig voor deze toestellen gaan. Dit onderdeel maakte de telefoons wel behoorlijk dik en trok je batterij erg snel leeg.

Ook Motorola heeft het geprobeerd met de Moto Mod Projector en dit jaar probeert Akyumen het met de Hawk.

Fire Phone's dynamische perspectief

Amazon heeft jarenlang gewerkt aan een smartphone en toen deze eindelijk uit kwam bleek het een teleurstellende, veel te dure zwarte plak te zijn. Het toestel had head tracking technologie aan boord, ook wel "Dynamic Perspective" genoemd. Het gebruikte infraroodcamera's aan de voorkant om de positie van je hoofd te volgen waardoor objecten op het scherm met je meebewogen. Dit zorgde voor een prachtig 3D-gevoel. Apple heeft deze techniek in mindere maten overgenomen in iOS maar zelfs dat liet ontwikkelaars niet warm lopen voor de techniek.

Amazon heeft hard z'n best gedaan de techniek te pushen, maar tevergeefs. Het toestel werd trouwens behoorlijk warm als de techniek werd gebruikt.

HTC M8 Duo Camera

HTC probeerde de markt te veroveren met dubbele camera's in 2014 met de One M8. Deze twee camera's moesten ervoor zorgen dat de focus achteraf kon worden bijgesteld en foto's te voorzien van (extra) diepte-informatie.

Het probleem was alleen dat de techniek niet erg goed werkte. De foto's zagen er over het algemeen niet zo mooi uit en het blur effect was inconsistent. Nu zijn dubbele camera's weer hot dus misschien dat het bedrijf het nog een keer kan proberen en het nu wel goed doet.

Samsung Smart Scroll

Ook Samsung heeft geëxperimenteerd met head tracking technologie, maar legde de focus meer op het oog. De feature moest gebruikers de mogelijkheid geven te scrollen door documenten met hun ogen of het bewegen van het hoofd. De frontcamera moest meten wanneer iemand z'n hoofd bewoog om te scrollen, maar werkte niet erg goed. Je moest behoorlijk overdreven bewegingen maken als je een beetje wilde scrollen. Dat zag er niet alleen heel raar uit, uiteindelijk kostte het minder energie en frustratie om gewoon je vinger te gebruiken om te scrollen.

Motorola Skip

De originele Moto X had een paar mooie features aan boord. Denk aan Moto Display en Moto Voice. De meeste features die Motorola toevoegde aan Android waren heel nuttig, de Skip was er niet een van.

Het was een kleine magnetische clip met een niet beschrijfbare NFC-tag. Als je deze had gepaired met je telefoon kon je het apparaat ontgrendelen door op de clip te tikken. Het idee was dat je je clip in je broekzak of tas bewaarde en je telefoon er langs haalde als je deze uit je zak haalde. Het grootste probleem was echter dat het niet snel was. Je moest je telefoon meerdere seconden tegen de Skip aanhouden om 'm te ontgrendelen. Dat duurde soms langer dan handmatig te smartphone ontgrendelen met je vinger. Motorola heeft er uiteindelijk maar weinig verkocht en gaf ze zelfs gratis weg. Tegenwoordig kan je het zelfde voor elkaar krijgen met Smart Lock, maar het is nog steeds niet erg populair.

Motorola Atrix WebDock Laptop

De Motorola Atrix werd aangekondigd op de CES en kreeg een hoop positieve aandacht dankzij de gekke laptop dock die je erbij kon kopen. Als de telefoon werd aangesloten op de dock, werd er een op Linux-gebaseerde omgeving gestart. Een leuke truc, maar niet erg handig. De telefoon was niet snel genoeg om goed op te werken en de dock kostte 500 dollar. Voor dat geld kocht je een normale laptop.

Tegenwoordig worden de docks gedumpt voor enkele tientjes en zijn er gebruikers die ze inzetten als Raspberry Pi-covers.

Nextbit Smart Storage

Nextbit begon als een clouddienst en besloot een eigen smartphone te maken genaamd de Robin. De software op dat toestel was gebaseerd op het idee van slimme cloudopslag. Een futuristisch idee. "Smart storage" zou je apps en data op moeten slaan in de cloud als je te weinig ruimte zou hebben op je smartphone. Als je een app of data zou willen gebruiken, zou deze automatisch lokaal worden opgeslagen.

Jammer genoeg was het te mooi om waar te zijn. De dienst was buggy en het was vervelend te moeten wachten tot de apps die je wilt gebruiken ook daadwerkelijk klaar stonden op je telefoon. Zeker als je een trage verbinding had, was het verschrikkelijk om met het toestel (en de dienst) te moeten werken.

Samsung Continuum Ticker paneel

Tickers zijn weer helemaal hip. Samsung was er jaren geleden al mee bezig. Helaas was de uitwerking wat minder. De Continuum had een ticker-scherm aan de onderkant, maar het was niet echt een apart scherm. Er zat slechts een bezel in de digitizer die de indruk moest wekken dat het toestel twee schermen bevatte.

Het hielp ook niet dat de ticker alleen werkte met Samsung's ingebouwde apps. Gemiste kansen. Maar goed. Er gaan geruchten dat Apple nu ook werkt aan een soortgelijke oplossing voor de volgende iPhone. Grote kans dat iedereen het natuurlijk dan geweldig gaat vinden.