Op de jaarlijkse ranglijst van de International Association of Outsourcing Professionals (IAOP) pronken ondertussen drie Indiase bedrijven in de top tien: Infosys (op 2), Wipro (4) en Tata Consultancy Services(7).

Van "lekker goedkoop een Indiase codeklopper bestellen" is bij deze drie steeds minder sprake. Ze vestigen zich als reus steeds vaker in Europa, en werken met lokaal personeel. De laatste jaren is Nederland een populaire vestigingsplaats gebleken voor de dienstverleners: hier wordt immers ge-outsourced bij de vleet.

Kritiek op deze drie is al jaren niet van de lucht. Zo schrijft Vishal Gondal, de oprichter van IndiaGames, in een column voor Pluggd dat deze drie er alles aan doen om van hun personeel vooral effici├źnte robots te maken. Ook zouden ze hun hand er niet voor omdraaien om meer onbetaalde werkuren uit hun personeel te persen, zeker het laatste jaar.

Deze week een kort kenschets van deze drie bedrijven. Later in deze serie zal Webwereld ingaan op hoe deze bedrijven hun werkwijze gaandeweg veranderen, waarom ze daartoe gedwongen zijn en in welke opzichten ze verschillen van Westerse dienstverleners.

Infosys Technologies

Naar Westerse begrippen had Infosys amper startkapitaal toen het bedrijf in 1981 begon: 250 Amerikaanse dollars, geleend van een van de echtgenotes van de oprichters. Bijna dertig jaar later is het bedrijf een van de grootste ict-dienstverleners ter wereld. De jaaromzet bedraagt in het boekjaar 2007 meer dan 4 miljard dollar. Voor komend jaar is de verwachting dat de omzet een kleine 5 miljard dollar bedraagt, na een tegenvallende beurt in 2009-2010.

Wipro Technologies

Nog zo'n typisch Indiaas geval, want toen Wipro begon had het nul komma nul binding met technologie of ict. In 1945 (wikipedia stelt 1947) begon het bedrijf als palmolie-producent , vandaar ook de naam: Western India Palm Refined Oils. In 1966 kwam Wipro in handen van de toen 21-jarige erfgenaam, Azim Premji, die het omvormde tot een bedrijfje voor consumentengoederen.

De grote sprong naar ict kwam pas in 1977, na een typisch Indiase actie. IBM kwam in conflict met de Indiase autoriteiten vanwege grootschalige de import van afgeschreven apparatuur, met als resultaat dat IBM het land uit werd geschopt. Wipro vulde het ontstane ict-gat op, ging computers bouwen en groeide uit tot een dienstverlenende moloch met een wereldwijde omzet van ruim 6 miljard dollar in 2010.

Tata Consultancy Services (TCS)

De enige van de drie wiens hoofdkwartier niet in Bengalore is gevestigd, maar in Mumbai. Dat heeft ermee te maken dat TCS onderdeel uitmaakt van megaconglomeraat Tata, in 1903 begonnen als een bedrijf dat internationaal handelde in opium. De jaren erop werd Tata uitgebreid met hotels, staal, transport, consumptiegoederen en scala aan andere producten, diensten en goederen. Ict-dochter TCS werd opgericht in 1967; de oudste van de drie Indiase ict-bedrijven. Het is ook de grootste van de drie: 160.000 werknemers, tegenover de 100.000 bij Wipro en Infosys. De omzet is bedroeg in 2010 6,3 miljard dollar.