Android Updatebeleid

Helaas pindakaas, Project Treble heeft niet voor een beter updatebeleid onder fabrikanten gezorgd dat Google voor ogen had. Sterker nog, er is geen verschil. Hoewel deze verandering ervoor zou moeten zorgen dat Android makkelijker bij te werken zou moeten zijn voor fabrikanten, zijn er maar bar weinig smartphonebouwers die daar gebruik van maken. Wij hebben aan bijna elke smartphonefabrikant gevraagd hoe het nou zit met hun updatebeleid en letterlijk geen van ze kon ons daar een duidelijk antwoord op geven.

Veel standhouders konden deze vraag niet beantwoorden en moesten er een product manager bijhalen en zelfs die kon vaak niet met zekerheid zeggen hoe dat nou zat. De mensen die het (na flink doorvragen) wel wisten vertelden ons dat de nieuwste toestellen hooguit 1 a twee jaar werden voorzien van updates. Het verschil tussen security-updates en versie-updates was voor veel fabrikanten ook niet echt duidelijk en die enkeling die dat verschil wel kende, legde de nadruk vooral op beveiligingsupdates.

Als we kijken hoe dat voor Project Treble ging zien we dat daarin bijna niets is veranderd en dat is (verrassend) jammer. Google's nieuwe technologie lijkt het vooral goed te doen onder alternatieve ROM-bouwers. Zij kunnen dankzij deze aanpassing makkelijker custom roms bouwen zonder te worstelen met specifieke drivers of niet-ondersteunde chips. Gebruikers kunnen hier Generieke System Images (GSI) downloaden en installeren op hun (Treble enabled) toestel en niet langer te wachten tot een ontwikkelaar een specifieke ROM bakt voor dat ene toestel.

Dat is natuurlijk geweldig voor gebruikers die hun toestel zelf durven te flashen. Ben je iemand die liever lang en veel updates ontvangt voor je toestel? Dan ben je helaas (nog steeds) aangewezen op de Pixel of Google One-smartphones, al is dat laatste ook niet helemaal zeker

Weg met de Notch

De inkeping aan de bovenkant (en in sommige gevallen ook aan de onderkant) van de smartphone werd de afgelopen jaren met veel bombarie aangekondigd en zorgde voor voor een grote verdeling in smartphoneland. Sommige gebruikers vonden het een welkome aanvulling terwijl anderen het een verschrikkelijke lelijke oplossing vonden.

Dat weerhield fabrikanten overigens niet om de notch door te voeren en een groot deel van de toestellen uit te rusten met deze uitsnede. Het leek even de nieuwe norm te worden, maar dit jaar zagen we op de beursvloer dat fabrikanten de inkeping alweer aan de kant schoven voor andere oplossingen.

Samsung teaste al even met een scherm met een cameragat en andere fabrikanten lieten op de CES al toestellen zien waar dit gat al aanwezig was. Andere fabrikanten gingen voor een oplossing waarbij de frontcamera ook achter het scherm zat, maar uitschuifbaar was. Vorig jaar gebeurde dat voornamelijk motorisch (en dus automatisch) dit jaar zagen we verschillende toestellen waarbij je de camera handmatig naar buiten moet schuiven op dezelfde manier als dat je vroeger het toetsenbord uitschoof.

Hoewel ik persoonlijk geen problemen had met de notch, vind ik dit toch een mooiere nettere oplossing.

Toetsenborden

En nu we het toch over toetsenborden hebben. Net als je denkt dat het nu toch echt over en uit is voor het toetsenbord, weten verschillende fabrikanten je toch weer te verrassen, elk op een andere manier.

Tech21 had een speciale toetsenbord nfc-hoes ontwikkeld voor de Pixel. Dit toetsenbord werkt op ongeveer dezelfde manier als de toetsenborden die je vindt op de Microsoft Surface en is ook al een keer uitgevoerd door SlimType. Het grote voordeel van deze oplossing is dat je het toetsenbord niet apart hoeft op te laden. Het nadeel is echter wel dat de hoes alleen werkt op specifieke toestellen en je het alleen kan gebruiken als deze plat op tafel ligt.


Blackberry toonde ons zowaar bijgewerkte versies van de Key 2 en de Key2 LE. Net als de Blackberry Key, zijn deze smartphones met hardwarematig toetsenbord (niet uitschuifbaar) en wordt deze gemaakt door TCL.

Livermorium waagt nogmaals een poging. Nadat de toetsenbord-mod werd doodgenegeerd door Morotola waardoor de productie ervan niet echt op gang kwam gooide het bedrijf de handdoek in de ring en stopte vroegtijdig de productie, tot groot ongenoegen van toetsenbord- en Motorola (Moto Z)-fans. Het bedrijf heeft het hier echter niet bij laten zitten en is begonnen aan een eigen smartphone, de F(x). Dit toestel heeft een 5 row uitschuifbaar toetsenbord en moet in het eerste kwartaal van 2019 uitkomen. Wij zijn erg benieuwd of dit toestel de ware toetsenbord-fan voor zich kan winnen.


Ook Planet Computers was aanwezig op CES. Het bedrijf kondigde vorig jaar al een nieuwe smartphone aan met dezelfde form factor als de goeie ouwe Nokia Communicator en afgelopen week konden wij de toestellen daadwerkelijk in onze handen houden en uitproberen.

Het toetsenbord op dit toestel doet erg denken aan de Psion en tikt lekker weg. Het apparaat is wel wat aan de grote kant, maar daar kunnen wij wel mee leven. Je zou het meer kunnen zien als een kleine pc waarmee je ook kan bellen. Het toestel kan zowel met Android als Sailfish en Debian Linux overweg, keuze genoeg dus. De hardware zag er prachtig uit, alleen de software moet hier en daar nog worden gefinetuned.

De koptelefoon verdwijnt wel/niet/wel/niet

Als je dacht dat de notch voor een ware tweestrijd zorgde in smartphoneland, dan moet je eens kijken in het koptelefoonkamp. Niet alleen gebruikers slaan elkaar verbaal de hersens in, ook fabrikanten sneren naar elkaar. Toch is het na al het gesneer het gros overstag gegaan en lijkt de koptelefoon langzaam maar zeker in de vergetelheid te raken...toch?

Niet helemaal. Dit jaar zagen we toch weer wat fabrikanten die hun toestellen uitrusten met de geliefde aansluiting. Zelfs fabrikanten die de oude poort eerder vaarwel hadden gezegd komen nu toch weer uit met een handjevol toestellen met de aansluiting.

Motorola mocht dan wel de eerste fabrikant zijn die de 3.5 mm Jack-aansluiting de deur wees (nee, dat was dus niet Apple), de midrange-toestellen werden nog altijd uitgerust met deze poort. Helaas bleek vorig jaar de Moto Z3 Play geen koptelefoonaansluiting te bevatten waardoor het erop leek dat de poort helemaal zou worden uit gefaseerd bij Motorola. Maar wat blijkt nu. De Moto Z4 Play lijkt wel weer uitgerust te gaan worden met een koptelefoonaansluiting. Blijkbaar hebben al die klagende Moto Z-fans toch indruk gemaakt op de fabrikant. Toch houden wij een slag om de arm en wachten wij tot wij daadwerkelijk een prototype in onze handen kunnen houden.


Op andere stands werden toestellen met en zonder de aansluiting afgewisseld. Meestal hadden de high-end toestellen het niet en de midrange-apparaten het wel, al bleek dat bij andere fabrikanten weer andersom te zijn. Er was echter één stand waarbij er geen enkel toestel zonder koptelefoonaansluiting te zien was en dat was bij LG. Het bedrijf meldde ons vol trots dat deze aansluiting nooit was weggeweest en voorlopig ook nergens naartoe gaat.