Het bedrijf OpenLogic groeide hard afgelopen jaar. Het bedrijf kreeg in 2009 86 procent meer orders te verwerken dan in 2008. Daarmee kan het bedrijf zich meten met groeibriljanten in de IT als Apple en Red Hat.

Het bedrijf heeft bekend gemaakt voor welke open source pakketten het de meeste ondersteuningsabonnementen heeft verkocht. De top vijf ziet er als volgt uit:

1 JBoss

2 Tomcat

3 Apache Web Server 4 Hibernate

5 MySQL Database Server

Persoonlijk vind ik het een fascinerende selectie aan programma’s. Deze top 5 geeft namelijk precies aan wat bedrijven met open source software doen: ze ontwikkelen op JavaServer-gebaseerde webapplicaties met MySQL als database back-end.

JBoss is de Java-oplossing van Red Hat gericht op middleware en serverplatforms. Tomcat is de open-source JavaServer van de Apache Foundation, terwijl Apache ’s werelds meest gebruikte webserver is. Hibernate, misschien het meest onbekende programma op de lijst, is een SQL database query server en onderdeel van JBoss. MySQL, tegenwoordig eigendom van Oracle, is misschien wel het beste open-source database management systeem.

Dynamische internettoepassingen

Wanneer je deze programmatuur samenvoegt, zie je dat bedrijven zich richten op dynamische open source webapplicaties. Veel programma’s die met genoemde software ontwikkeld worden, kom je niet tegen op de publieke markt. Ze zijn meestal bedoeld voor intern gebruik. Samenvattend duidt deze top 5 aan dat open source nu behoort tot de kern van IT-infrastructuur.

In het verleden was open-source meer bedoeld voor minder bedrijfskritische toepassingen. Je vond het terug op een Linux-webserver waarop Apache draaide. Of een bedrijf gebruikte het voor een fileserver van een afdeling. In dat geval werd via Samba compatibiliteit met Windows file- en print services gegarandeerd.

Dat was een leuk begin, maar ondertussen is open-source eindelijk volwassen.

Bron: Techworld