Voor AWS-ontwikkelaar Arie bijvoorbeeld was het versturen van een miljoen e-mails een 'piece of cake'. In vijf minuten kan hij het een AWS-service voor hem laten opknappen. Het kostte in eider geval een stuk minder een stuk cake. Hij gebruikte AWS' simple email service. SES is slecht een van de vele services oftewel building blocks waarvan ontwikkelaars gebruik kunnen maken, zoals we in het voorgaande artikel gezien hebben. Dit artikel geeft een overzicht van een - toegegeven subjectieve en erg incomplete - keuze uit die bouwstenen.

De services worden afgerekend op basis van gebruik, waardoor het heel gemakkelijk wordt voor een ontwikkelaar om uit te proberen of een managed service aansluit bij de requirements. Alle services zijn in Amazon Identity and Access Management (IAM) geïntegreerd, waarmee op detail-niveau vastgelegd kan worden wie op welk niveau toegang krijgt tot de services. Binnen het AWS platform hebben ontwikkelaars de keuze uit het gebruiken van managed services of het installeren van hun eigene services.

Als ontwikkelaar moet je schipperen tussen mogelijkheden, tijd en eisen van de business. Bekijk de special over Development in de Cloud en geef je mening!

Ontwikkelomgeving

AWS kan de meest basale bouwsteen verzorgen, een ontwikkelomgeving in de breedste zin van het woord. Niet alleen kun je zo je eigen machines vrijelijk configureren, maar je kunt ook je eigen Amazon Machine Image (AMI) maken. Binnen een paar minuten kan iedere ontwikkelaar en tester over dezelfde configuratie beschikken. Dat is heel handig als je met een team op verschillende locaties werkt. Met AWS CloudFormer kun je zelfs een image van de gehele cloud infrastructuur maken, waar je dan een template van kunt maken.

Email

SES kan bulk- maar ook transactionele e-mails versturen. Het is naadloos geïntegreerd in andere AWS-producten, werkt met Amazon Simple Notification Service en met diverse authenticatie-methoden, inclusief DKIM. Het kan AWS Identity and Access Management (IAM) gebruiken, e-mails via Amazon S3 opslaan, AWS Lambda functies triggeren, en AWS Key Management Service (AWS KMS) gebruiken de mail te encrypten en AWS CloudTrail (CloudTrail) gebruiken om Amazon SES API calls te loggen.

Queuing

De simpele Queuing service, SQS, is volledig managed, om ervoor te zorgen dat geen berichten verloren gaan en dat iedere component altijd beschikbaar is. Iedere component van een gedistribueerde applicatie kan berichten opslaan tot 256 KB tekst in een willekeurig formaat. Grotere berichten kunnen afgehandeld worden met de Amazon SQS Extended Client Library for Java. SQS kan asynchroon werken. Amazon Simple Notification Services (SNS) is een pub-sub service for messaging. Ontwikkelaars kunnen er notificaties naar mobiele apparaten mee sturen en naar bestemmingen als Amazon SQS queues, Lambda functies en email-adressen.

Publishing

Amazon API Gateway is een volledig gemanagede service voor het publiceren, onderhouden en beveiligen van web service API's. In API Gateway wordt een API gedefinieerd als een set van resources en methoden. Een resource is een logische entiteit waarop binnen een API toegegrepen kan worden. Een methode in een API wordt geïdentificeerd door de combinatie van een resource pad en een HTTP werkwoord als GET, POST, en DELETE. De business logica achter de API's kan hetzij worden geleverd worden door een publiek toegankelijk endpoint, of via een Lambda-functie.

Search

Voor zoekfunctionaliteit binnen websites en applicaties kun je AWS CloudSearch en het nieuwe ElasticSearch gebruiken. Beide worden aangeboden als een volledig gemanagede service en beide kunnen teksten volledig doorzoeken en indexeren. Hier gaan we in een volgend artikel nog verder op in.

Streaming

Voor streaming zijn meerde mogelijkheden. Allereerst is er Amazon Cognito, een eenvoudige user identity en data synchronisatie service voor mobiele apparaten en Amazon AppStream, een flexibele, low-latency service om resource-intensieve applicaties en games vanuit de cloud te streamen. Ten slotte is er Amazon Kinesis, een volledig gemanagede, cloud-gebaseerde service voor real-time dataverwerking van grote, gedistribueerd datastromen.

Machine learning

Amazon Machine Learning is zonder enige twijfel de meest interessante van alle services. Ik zal het in ene van de volgende artikelen uitvoerig bespreken, net als applicaties voor het internet der dingen.

Probeer het zelf en maak gratis een account aan op AWS