Automotive-Grade Linux

Gestart: 2012

Hoofdleden: Verschillende autofabrikanten (Waaronder Mazda, Suzuki, Toyota, Honda, Nissan en Forn) en een verzameling bekenden tech-namen. Denk daarbij aan mobiele providers (China Mobile en NTT), Chipbouwers (Intel, ARM, Nvidia) en elektronicagiganten als LG, Samsung en Panasonic.

Het idee: De naam van het project en de grote hoeveelheid aan autofabrikanten die meewerken aan het project doet je wel raden voor welk doel dit project is gestart, een standaard voor alle gebieden van automotive IoT. Van telematics tot instrumentation, van zelfrijdende auto's tot het streamen van Netflix. De groep achter AGL pocht dat het het enige ecosysteem is dat zich op al deze doelen tegelijk richt.

EdgeX Foundry

Gestart: 2017

Hoofdleden: Grote namen als AMD, Dell/EMC en VMware, OS-bouwers als Canonical en Linaro. Daarnaast nog een groep kleinere bedrijven die vooral werkzaam zijn in de cloud-branche.

Het idee: Er zijn een hoop projecten en zelfs bedrijven met "foundry" in hun naam. Waarschijnlijk omdat het industrieel en productief klinkt. Dit besturingssysteem is voor hen.

EdgeX Foundry is een project dat bedoeld is om open standaarden te maken voor industriële IoT. Niet helemaal tot op de sensor, maar om in elk geval de hubs, routers en servers die verbonden worden met deze hardware met elkaar te kunnen laten communiceren en dus dezelfde taal spreken.

Tizen

Gestart: 2012

Hoofdleden: Het was van origine een Samsung-project, maar enkele andere grote Oost-Aziatische bedrijven zijn ook inmiddels lid geworden van de groep waaronder SK Telecom, LG, Huawei, KT en NTT. Ook Westerse bedrijven hebben zich inmiddels aangesloten. Denk aan partijen als Intel, Orange en Vodafone.

Het idee: Tizen werd gebouwd door Samsung nadat het bedrijf met Google (Android) in de clinch lang. Tizen was een besturingssysteem dat, als het niks werd met Android, ingezet kon worden als vervanger.

Vandaag de dag wordt het systeem eerder gevonden in Smart watches van Samsung en televisies (er zijn overigens nog steeds plannen het systeem in te zetten op smartphones). Maar de toekomst is iets minder zeker geworden nu er lekken zijn gevonden in het besturingssysteem.

Dronecode

Gestart: 2014

Hoofdleden: In Amerika gebaseerde 3D-robotics en het Chinese Yuneec International. Beide bedrijven houden zich bezig met onbemande luchtvaart-apparaaten. Ook Intel Qualcomm en een groep minder bekende bedrijven op de drone-markt zijn lid.

Het idee: Drones dus. Dronecode moet een open source UAV-platform zijn dat zich niet alleen richt op flight control en automatische piloten, maar ook APIs voor "geavanceerde use cases". De codebase van Dronecode kan worden gebruikt om software te maken voor zelfgemaakte drones. Dat kan voor de simpele drones in je achtertuin zijn tot zeer geavanceerde toestellen die atmosferische condities moet meten.

Alljoyn/IoTivity

Gestart: 2016

Hoofdleden: Een heleboel verschillende bedrijven en aandeelhouders waaronder CableLabs, LG, Microsoft, Samsung, Cisco, Intel en Qualcomm. Daarnaast zijn er nog een hoop (mobiele en kabel) providers wereldwijd die zich bezighouden met dit project en er is ook nog een groep smartphonebouwers die zich ermee bemoeit. Lowe en de Open Connectivity Foundation hebben ook nog een vinger in de pap.

Het idee: Dit waren van origine twee aparte projecten, maar in 2016 zijn ze gefuseerd. De Linux Foundation's OCF is er al een soort schild omheen gelegd. Het idee is om IoTivity's discovery en data management tools te combineren met Alljoyn's service frameworks en router functionaliteit om een compleet generiek IoT-platform te bouwen.

Zephyr Project

Gestart: 2016

Hoofdleden: Intel (daar zijn ze weer) Linaro, NXP Semuconductors en Synopsys, een electronic design automation bedrijf.

Het idee: Zephyr is een real-time operating system ontworpen om niet alleen zeer veilig te zijn, maar ook om apparaten te kunnen draaien met zeer weinig rekenkracht. Denk aan IoT endpoints, connected sensors, signage en wiereless gateways. Het allerbelangrijkste hierbij is vooral de compatibiliteit tussen al deze apparaten belangrijk.

Yocto Project

Gestart: 2010

Hoofdleden: Naast de grote open source spelers als Intel, AMD en Linaro, doen ook bedrijven als Juniper Networks, Dell en zelfs Comcast mee met het Yocto project.

Het idee: Yocto is een project dat is ontworpen om gebruikers te helpen zelf Linux distributies te bouwen die op zo'n beetje alle beschikbare embedded hardware kan werken. De kern van het project is een ontwikkelomgeving met tools en guidelines voor het maken van deze systemen. Daarnaast zijn er ook methodes om dit allemaal up to date te houden voor systemen waar gebruikers dit allemaal op willen draaien. Het idee is om app-bouwers te focussen op kernfunctionaliteiten en minder op het aanpassen van hun software om het op bepaalde systemen te laten draaien.