Kunstmatige intelligentie

Het lijkt wel of elk apparaat in (en om) het huis slim moet zijn. Koelkasten, ovens, airconditioners en zelfs je bed en kleding moet kunnen meten wat je doet en je tips geven om het nog beter te doen, als het apparaat dat niet al zelf voor je doet. Wij hebben verschillende fabrikanten gezien die met slimme bedden/matrassen op de proppen kwamen die meten hoe je slaapt en je hartslag en temperatuur opmeten. Deze informatie wordt gevoerd aan een bijbehorende app die je allerlei tips en trucs geeft om het maximale uit je slaap te halen. Sommige matrassen "bewegen" met je mee om je beter te laten slapen en andere bedden luisteren aandachtig naar wat je ze te vertellen hebt...in de vorm van opdrachten via Google Home en Amazon Alexa.

Ja, deze twee slimme assistenten voeren op deze beurs wel echt de boventoon. Als er een apparaat wordt aangekondigd dat slim is, kan je er bijna vanuit gaan dat deze ook samenwerkt met de assistenten van Google en Amazon. Samsung's Bixby komt op de derde plaats, er zijn aardig wat apparaten die ook Samsung's slimme assistent omarmen. Siri en Cortana schitterden in afwezigheid. Tenminste, Siri werd zeer sporadisch nog wel eens genoemd, Cortana lijkt iedereen alweer te zijn vergeten. En dat terwijl er vorig jaar toch enkele apparaten waren uitgekomen die met Microsoft's assistent overweg kunnen. Waar is het misgegaan?

En laten we vooral de zelfrijdende apparaten niet vergeten. Busjes/rijdende kluisjes die je pakketten moeten verzorgen, slimme stofzuigers, glazenwassers, auto's, steekwagens en zelfs koffers moeten ons leven nog aangenamer maken.

Retrogames

Dat retrogamen hip is weten we inmiddels allemaal al lang, het ziet er echter niet naar uit dat deze hype op korte termijn zal afzwakken. De custom arcadekasten waren niet van de lucht, de een nog slechter dan de ander overigens, met hier en daar een uitzondering. Ik heb op aardig wat apparaten gespeeld, maar helaas is zijn de apparaten veelal uitgerust met een SBC en een stapeltje beperkte emulatoren. Dat hoeft niet erg te zijn, mits deze goed zijn geconfigureerd, maar dat is dus niet altijd het geval. Veel fabrikanten zijn blijkbaar vergeten dat de games van weleer een aspect ratio hadden van 4:3. Pas in het tijdperk van de Dreamcast, Gamecube, Xbox en Playstation 2 begonnen er enkele games uit te komen met een 16:9 ratio.

Veel van de kasten zijn uitgerust met een breedbeeld lcd-scherm en alle games zijn uitgerekt. Sommige geven je nog wel de mogelijkheid deze in het menu aan te passen, maar de meeste hardware biedt deze optie niet (ook sommige retro-consoles bieden deze optie niet). Ook hebben sommige gasten en draagbare consoles belabberde controls. Stroeve knoppen, een slecht responsieve arcadestick en/of te trage hardware wat zorgt voor tearing en slowdown.

Gelukkig was het niet allemaal kommer en kwel. De Polycade gooide hoge ogen en geeft je niet alleen de mogelijkheid de toppers van weleer te spelen, ook moderne games als Cuphead zijn te spelen. Ook enkele apparaten van Retrobit maakten een goede indruk, jammer genoeg waren er bij Retrobit ook net zoveel apparaten die het net niet goed deden. Het bedrijf maakt dit gelukkig wel goed door naast hardware ook software te leveren. Door de samenwerking aan te gaan met enkele uitgevers en gamestudio's kon het bedrijf verschillende zeer zeldzame games met een hoge cultstatus opnieuw uitbrengen op hetzelfde formaat als de originele versies. Een geweldige zet die de harten van menig retrogamer sneller zal doen kloppen.

Dedicated retrohardware

We blijven nog even bij de (oldschool) games. Niet alleen werden er kasten met uiteenlopende collecties uitgebracht, ook waren er bedrijven die single purpose kasten uitbrachten. Stern Pinball bracht eerder een flipperkast uit met het Beatles-thema. Het apparaat ziet eruit als een kast uit de jaren '80 of '90, maar het LCD-scherm aan de voorkant verraadt dat het een hypermoderne kast is. De maker vertelde ons dat de kast op een traditionele manier is gebouwd met traditionele onderdelen, afgewisseld met enkele hypermoderne componenten.

Het bedrijf onthulde op de beurs een gloednieuwe kast, ook met een oud thema, namelijk de tv-serie Munsters. De kasten hadden veel bekijks en het nieuwe thema past goed in de portfolio van Stern.

Ook waren er verschillende bedrijven die (semi) dedicated arcadekasten met Data East-games aanboden. Het bedrijf is blijkbaar erg gul met het geven van licenties aangezien we verschillende fabrikanten hebben gezien met Data East-kasten.

Wat mij echter een beetje teleurstelde is dat de kasten dan wel in het thema van Data East-arcadeknallers zijn, maar dat dat niet geldt voor de games op de kasten zelf. Dit zijn niet de arcade-versies, maar NES-versies. Die zijn in sommige gevallen een stuk minder leuk/beperkter dan de originele versies. Iets dat ons ook opviel bij de twee kasten die wij opgestuurd hebben gekregen en nog testen.

Ten slotte kwamen zij nog wat leuke dedicated tabletop-kasten tegen van onder andere Atari. Vooral de Pong-tabletop had veel bekijks omdat er echte fysieke blokjes en balken werden gebruikt. Er komt geen scherm aan te pas.

5G

Ja, daar is ie weer. De nieuwe mobiele technologie die mobiel internet zo snel moeten maken dat je bijna niet doorhebt dat je aan het internetten bent. 5G moet overigens niet alleen worden ingezet om je mobiel nog sneller te maken, maar ook om slimme apparaten razendsnel met elkaar te laten communiceren. Overigens waren er maar weinig smartphones te zien op de beursvloer die de nieuwe tech al aan boord hadden. "Maar dat komt er echt snel aan," wordt door verschillende fabrikanten gezegd.

Als deze toestellen dan eindelijk uitkomen, is het nog maar de vraag hoeveel wij daar als Nederlander aan gaan hebben. Het is leuk dat AT&T en Verizon al 5G aanbieden in verschillende steden, maar het zal nog wel even duren voordat andere landen en bedrijven de technologie hebben omarmd. Geen haast dus, je hoeft nog niet naar de winkel te rennen om de nieuwste 5g-ready-smartphone (of Moto Mod) te halen.


Gezondheid en welzijn

Gezondheid en tech hebben elkaar gevonden. Niet alleen slimme, stimulerende (of juist rustgevende) slaapmaskers werden door verschillende fabrikanten aangekondigd, ook apparaten gericht op schoonheid passeerden de revue. Apparaten die je huid verjongen, rimpels doen verminderen en op maat gemaakte gezichtsmaskers werden door verschillende partijen geshowd. Ook slimme massagestoelen werden door verschillende bedrijven tentoon gesteld Het publiek liet zich maar wat graag pamperen door zo'n stoel.

Daarnaast viel het ons op dat er behoorlijk wat bedrijfjes met apparaatjes op de proppen komen die je spieren moeten stimuleren om de pijn weg te nemen. De een noemt het elektrische accupunctuur terwijl anderen het gewoon massage-stimulatie-apparaten noemde. Gek genoeg leken de appraten ook nog eens verdacht veel op elkaar waardoor ik het idee kreeg dat het gewoon een gelicentieerde techniek is die door meerdere mensen wordt gebruikt.

Slapen kreeg ook extra aandacht. De slimme bedden werden al even genoemd, maar ook slaapmaskers die je helpen mediteren en slapen werden getoond. Evenals slaapmaskers die je gebieden rondom je ogen onder handen nemen om wallen te voorkomen of weg te werken. Sommige van die maskers meten ook je hersenen zodat ze je de volgende dag kunnen vertellen hoe je geslapen hebt en waar je op moet letten. Jammer genoeg geen maskers die je helpen beter te dromen of je in REM-slaap te krijgen. Enkele jaren geleden zag je zulke maskers regelmatig op crowdfunding sites. Blijkbaar is dat toch lastiger dan gedacht en focust iedereen zich nu vooral op het krijgen van een goede nachtrust.

FotoPrinters

We zeiden het al eerder, retro is hip. En niet alleen op games gebied. We zien alweer enkele jaren dat mensen steeds meer grammofoonplaten kopen en pasgeleden werd zelfs bekend dat cassettebandjes bezig zijn met een comeback. Ook het (direct) afdrukken van foto's lijkt weer helemaal terug van weggeweest te zijn aangezien het aantal fabrikanten dat met zulke printers op de proppen komt gestaag groeit.

Er was helaas geen tijd meer om deze printers te checken, dus dat doen we morgen, maar we werden er in elk geval al wel mee doodgegooid. Van alle reclame-uitingen die ik heb gezien waren die van Kodak toch wel het duidelijkst aanwezig. Dat begon al voor je het beursgebouw binnenloopt. Bijna elk bankje had wel een Kokdak-banner en Polaroid strooide maar wat graag met gigantische felgekleurde tassen waardoor de beurvloer op een bepaald moment wel een grote Polaroid promotiestunt leek. Ook Huawei heeft een fotoprinter uitgebracht, maar het apparaat weigerde dienst toen wij deze gingen bekijken. Morgen nog maar een poging wagen en gezien de populariteit van deze apparaatjes, is het wellicht weer tijd om dit jaar weer een aantal van die apparaten te vergelijken en te testen.

TV's

Uiteraard werden er ook weer een hele sloot aan TV's geshowd. De een nog groter dan de ander. De magische sleutelwoorden waren toch wel 8K en OLED. Daarnaast waren die apparaten slimmer dan ooit. Sommige hadden zelfs de slimme assistent van Google of Amazon aan boord. De tv's kunnen communiceren met andere slimme hardware in huis en hebben allemaal supersnelle processoren aan boord om al het niet 8k-videomateriaal moeiteloos te upscalen. Ook wordt beeld en geluid aangepast aan de wensen en eisen van de kijker zodat deze de beste kijkervaring hebben.

Hoewel ik zelf altijd huiver van zulke "verbeteringen" omdat het vooral tijdens het gamen averechts werkt en te veel lag oplevert, werd mij op het hart gedrukt dat de processoren in die toestellen zo snel zijn, dat dat geen issue meer is. Helaas nog ik dat niet testen dus ik geloof ze voorlopig op hun woord tot ik zelf de kans heb deze apparaten te testen.

Al met al zag het er wel prachtig uit, nu alleen nog wachten op officiële 8K-content.

We zijn nog niet klaar

Er is natuurlijk heel veel meer te zien op de beursvloer en wij blijven in de gaten houden of wij nog meer trends kunnen ontdekken. Daarnaast zullen wij nog meer worden overspoeld met geweldige, opvallende, vreemde tech. Wij zullen deze dagen uitgebreid over de beurs struinen en zoveel mogelijk opvallende leuke tech met je delen. Dit zullen wij doen via Instagram. Je kan ons hier volgen. Niet alleen ben je dan zo snel mogelijk op de hoogte van alle mooie dingen die we tegen komen, je hebt ook nog eens kans dat je wat wint. Sommige opvallende producten krijgen wij namelijk mee en die spullen houden wij natuurlijk niet voor onszelf.

Houd deze website en ons Instagram-kanaal goed in de gaten en wie weet win je nog wat.