Het afgelopen decennium heeft Black Duck de innovatiefste in invloedrijkste open source projecten weten te spotten. De erkenning die deze projecten kregen zijn gegeven op basis van successen en toekomstplannen. We hebben toppers als Kubernetes (2014), Docker (2013), Anible (2012), Bootstrap (2011), NuGet (2011) en OpenStack (2010) zien evolueren van kleine nieuwkomer tot invloedrijke open source projecten en wij verwachten dat de beste nieuwkomers van dit jaar geen uitzondering zullen zijn.

Onap

Mobiele netwerken zijn de toekomst aangezien steeds meer gebruikers steeds vaker mobiel internetten en steeds meer data verstoken. Software-defined Networks (SDNs) en virtual network functions (VNFs) hebben de basis gelegd voor de prestaties van mobiele providers. En nu 5G steeds dichterbij komt, is een open systeem voor het snel en automatisch besturen van VNFs kritiek voor deze industrie. Iets waar Onap waarschijnlijk een grote rol in gaat spelen.

RChain

Het eerste waar de gemiddelde persoon aan denkt bij het woord "Blockchain" is cryptovaluta. Dat is slechts een klein onderdeel van wat er allemaal mogelijk is met deze technologie. Uiteindelijk gaat het allemaal om het genereren van veilige authentieke data records en de rol die zij spelen in het onderdrukken van neptransacties en datamanipulatie. De RChain co-op gaat nog een stapje verder en werkt aan een gedecentraliseerde, schaalbare, veilige en stabiele blockchain. Hiermee willen zij een complete infrastructuur bouwen met dezelfde eigenschappen.

Het RChain platform geeft gebruikers en organisaties de mogelijkheid meerdere smart contracts te verwerken door ze op een Rho Virtual Machine te laten draaien. RChain's unieke sharding architectuur (gebaseerd op een framework van namespaces) maakt verbinding met verschillende blockchains per node die allemaal onafhankelijk van elkaar draaien. Dit zorgt ervoor dat RChain makkelijk kan schalen en gigantisch veel transacties tegelijk kan verwerken. Het idee hierachter is dat organisaties een blockchain kunnen bouwen die de huidige staat van een virtuele machine opslaat. Deze data kan worden gebruikt om een compute-infrastructuur te bouwen met zulke hoge prestaties dat het praktisch onmogelijk is om deze onderuit te krijgen.

Het team achter RChain werkt nauw samen met de Ethereum community en gebruikt het Casper proof-of-stake protocol en correct-by-construction -ontwerp (een fundamenteel andere manier dan de zware proof-of-work-aanpak die populairdere blockchains gebruiken). Deze onderscheidende karakteristieke zorgen ervoor dat deze blockchain minder energie verbruikt.

Meer informatie kan je vinden op developer.rchain.coop.

Apollo

Baidu werkt aan een open autonomous driving platform met een flexibelen architectuur. Het project werd in juli 2017 gelanceerd en geeft Tier 1 providers, voertuigbouwers en startups de mogelijkheid hun eigen autonome voertuigen te laten bouwen zonder het wiel opnieuw uit te hoeven vinden.

Organisaties kunnen de ontwikkeling versnellen door de collectieve expertise van Apollo partners en Apollo's unieke simulatie-engine te gebruiken. Deze bevat tienduizenden autonome rijscenario's (Autonomic Driving Scenarios, ADS) om verschilende algoritmes te testen. Nu kunnen organisaties makkelijker en sneller controleren of hun algoritme voldoen aan de standaard regression regels.

Common Voice

Mozilla's Open Innovation team lanceerde in juni 2017 Common Voice met het doel de grootste open collectie menselijke spraakdata en betrouwbare datasets te hebben en beschikbaar te maken voor startups, innovatoren en research universities. Deze data kan gebruikt worden om machine learning modellen voor spraaktechnologieën te trainen.

Common Voice wordt op dit moment gebruikt om Mozilla's TensorFlow-implementatie van Baidu's DeepSearch architectuur en Kaldi (de spraakherkenningstoolkit die werd gebruikt voor het ontwikkelen van Siri). Het doel van dit project is het verzamelen van 10.000 uren aan spraak verzamelen in zoveel mogelijk verschillende talen.

Common Voice is zeer hard gegroeid en wordt ondersteund door verschillende organisaties als Mycroft, Snips, Dat Project en de Bangor University in Wales. Op dit moment is het de twee na grote open spraak dataset met meer dan 500 uur Engelse spraakdata van 112 landen.

Prettier

Prettier is een code formatter met het doel conflicten tussen ontwikkelaarsgroepen op te lossen door de weergave van code te standaardiseren. Het maakt niet uit hoe deze code door ontwikkelaars wordt ingevoerd. Dit wordt op zo'n manier gedaan dat de uitvoer niet wordt beïnvloed. Ontwikkelaars kunnen zo op hun eigen manier werken en makkelijker en sneller code uitwisselen wat voor zorgt voor een verhoogde output en een fijne samenwerking.

Deze tool hoeft amper te worden geconfigureerd en kan overweg met onder andere JavaScript, Java, PHP, Ruby, Swift en PostgreSQL.

Monica

Monica is een relatiemanagement systeem die relaties categoriseert via makkelijk te gebruiken technieken. Monica combineert de flexibiliteit van de klassieke Rolodex met de dynamische veelzijdigheid van moderne sociale netwerken en werkt samen met de open source community om de technologie te laten evolueren. Deze tool is in juni 2017 open source gemaakt en gepromoot op een populaire community site en werd al snel omarmd.

Haven

Het beveiligen van gevoelige data wordt steeds belangrijker en er is helaas nog steeds een grote hiaat tussen het gebruik van technologie om mensen te beschermen en de omgeving van het endpoint-apparaat. De consequenties kunnen verschikkelijk zijn voor journalisten, mensenrechtenstrijders en burgers die de wereld rondreizen en hun persoonlijke data proberen te beschermen.

Samen met de Freedom of the Press Foundarion (FPF) werkte het Guardian Project aan Haven om te werken aan een oplossing voor bovengenoemde problemen. Het doel was om een persoonlijke fysieke beveiligingsapplicatie te bouwen die gebruikers bewust maakt van de omgeving waarin zij hun mobiele apparaat gebruiken. Have gebruikt beveiligde communicatietechnologie als Signal, Tor en de complexe hardware die al aanwezig is in Android-apparaten.

Have is gebaseerd op een geforkte versie van het SecureIt open source project voor bewegingsdetectie en voegt daat een beveiligde databasestructuur aan toe in combinatie met verschillende codelagen die weer gebruikt worden voor sensor hardware. Het Haven team werkt eraan deze oplossing uit te breiden met end-to-end-messaging. Daarnaast wordt er gewerkt aan CameraV voor het maken van evidence grade foto's en video's. Het team hoopt in de nabije toekomst machine learning te gebruiken om false positives te kunnen blokkeren en andere sensoren te kunnen gebruiken.