De vele blogs van Nederlanders op de gratis blogdienst Web-log.nl zijn eind augustus 2011 ineens van het internet verdwenen. De oorzaak: blogplatformaanbieder TypePad trekt ineens de basis weg onder de blogdienst van uitgeverij Sanoma. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf wou al kappen met de blogdiensten dat het levert aan partijen als Sanoma.

Migratie was wel gepland

Die grootgebruiker heeft dus een migratie gepland, naar het veelgebruikte WordPress. De geplande en in december 2010 zelfs al aangekondigde overstap is echter niet rondgekomen vóór de TypePad-deadline van juni 2011. Uitstel is aangevraagd en verkregen, maar kennelijk duurde dat wat TypePad betreft slechts twee maanden.

Toen ging de stekker eruit. Bijna 390.000 blogs, waaronder ook betaalde, gingen plots offline. Verontwaardiging, verdriet en onbegrip bij bloggers, die hun persoonlijke, kostbare 'webstekjes' kwijt waren. Pijnlijke bijkomstigheid is dat dagblad de Volkskrant net stopt met zijn eigen gratis lezersblogs en dat onderbrengt bij, jawel, Web-log.nl.

Haperend herstel

De blogs zijn offline en blijven dat nog vele weken. Achter de schermen is Web-log.nl druk bezig blogs over te hevelen naar het nieuwe systeem, bij de nieuwe Amerikaanse hostingpartner. Dan komen de eerste blogs weer online, onvolledig. Om vervolgens weer offline te gaan en terug te keren met dubbele berichten, test-posts, onterecht geplaatste automatische beginberichten (Hello World) en meer ergernissen voor de gedupeerde bloggers.

Bij dit haperende herstel blijven diverse elementen op blogs ontbreken, zoals concrete blogberichten, maar ook reacties, foto's en filmpjes. Eigenaar Sanoma worstelt bij deze operatie ook met data die niet was overgedragen door TypePad. Die aanbieder van het voorheen gebruikte blogsysteem heeft na het offline gooien van Web-log.nl nog wel een back-up opgestuurd van alle bestanden, maar die blijkt dus niet compleet te zijn.

Sanoma weet niet direct wat er ontbreekt en moet dat dus eerst in kaart brengen. Het vraagt daarbij ook de eigen bloggers om hulp. Zij mogen bugs aanmelden, maar niet over ontbrekende plaatjes want dat probleem "is bekend". Vervolgens eist de eigenaar van Web-log.nl de data op bij voormalig bloghoster TypePad, die het aanwijst als de schuldige van de misgelopen migratie.

Doodlopende sporen

Webwereld vraagt die partij om commentaar, net zoals de andere betrokkenen. Dat biedt echter geen soelaas. De nieuwe hoster W3Edge, waar Sanoma's blogsite nu draait op de open source WordPress-software, kan niets zeggen. W3Edge-oprichter Frederick Townes laat aan Webwereld weten dat er een geheimhoudingsovereenkomst is met Sanoma over de blogsite.

Ook contact met de voormalige Web-log.nl-ondergrond TypePad levert niets op. Die firma heeft in september 2010 zijn blogactiviteiten ondergebracht in een nieuw bedrijf: Say Media. Vragen aan dat bedrijf hebben geheel geen reactie opgeleverd.

De oorspronkelijke maker van de TypePad-blogsoftware, Six Apart, is tegenwoordig een Japans bedrijf. Mails van Webwereld aan die partij in de Web-log.nl-affaire leveren foutmeldingen op. De mailadressen die de firma noemt op de eigen website blijken niet langer te bestaan. Hetzelfde geldt voor de adressen van het managementteam van dit mediabedrijf.

Drie keer: 'Einde is in zicht'

Blijft over Web-log.nl-eigenaar Sanoma, die door bloggers wordt gehekeld om de gebrekkige communicatie over de migratie. Begin november geeft verantwoordelijk directeur Eric Ariëns uitleg aan Webwereld. Hij stelt dat het einde in zicht is. "De ergste ellende is nu achter de rug." Hij durft geen einddatum te geven, dat heeft Web-log.nl afgeleerd.

Begin december geeft Sanoma-directeur Michiel Buitelaar toe dat de uitgeverij "een potje heeft gemaakt" van de migratie. "Ik zeg niet dat het is opgelost, maar het gaat nu vrij goed", bezweert hij aan het einde van 2011, vierenhalve maand na het offline gaan van Web-log.nl.

Eind februari weet de helpdesk van Web-log.nl te melden dat de import van de missende mediabestanden op 90 procent zat. “En daarmee hebben we 98% van de weblogs met missende bestanden behandeld. Het is niet zo vlot gegaan als wij hadden gewild maar het eind is in zicht."

“We zien ook steeds meer reacties over weblogs die hun bestanden weer terug hebben. Zodra we alle bestanden terug hebben gezet kunnen we ook goed controleren of er weblogs zijn die nog bestanden hebben die niet getoond worden." Een dergelijke zoektocht is begin oktober vorig jaar ook al ingezet.

'Gaat niet lukken'

De noodgedwongen ingezette migratie wordt nu toch niet tot een goed einde gebracht. Sanoma laat dit aan de bloggers weten in een e-mail die het deze week heeft uitgestuurd. “Tot onze enorm grote spijt moeten we je helaas mededelen dat het afgelopen week duidelijk is geworden dat het niet gaat lukken missende bestanden/foto's/filmpjes etc terug te plaatsen", luidt het bericht.

“Alle beschikbare bestanden die oké waren zijn teruggeplaatst. Het overige aan bestanden is helaas onherstelbaar beschadigd geraakt", meldt Web-log.nl (tegenwoordig Weblog zónder streepje geheten) nu aan zijn gebruikers. “Wij vinden dit extreem vervelend. Hebben helaas geen oplossing, we bieden je dan ook oprecht en welgemeend onze excuses hiervoor aan!"