Sawtooth Lake

Sawtooth Lake is Intel's nieuwste distributed ledger platform voor het Hyperledger-project en is ontwikkeld om zorgen rond de schaalbaarheid en beveiliging van bestaande technologieën weg te nemen. Het is een modulaire oplossing en bevat een algoritme waarmee niet zomaar gerommeld kan worden. Het kan gebruikt worden om nieuwe blocks te claimen op basis van verstreken tijd en dat neemt weer minder energie in beslag dan de manier waarop Bitcoin werkt.

Sawtooth Lake kan voor verschillende use cases worden ingezet door domein specifieke transactie-families te bouwen. Binnen deze "families" bestaan verschillende regels voor een domein en de bijbehorende transacties. Dit is een belangrijke stap om blockchain bruikbaar te maken voor bedrijfstoepassingen.

Carbon Data

Apache's CarbonData is een volledig geïndexeerde, columnaire, Hadoop-native data store die geïntegreerd is in Spark voor query-optimalisatie. De unieke aanpak voor data organisatie, multilevel indexing en optimalisatie zorgen ervoor dat data filtering sneller is dan ooit. Daarnaast worden er ook betere compressie-algoritmen en efficiëntere zoek- en query-verwerking toegepast. Hierdoor houd je meer systeembronnen over en kunnen bestaande taken sneller worden uitgevoerd.

CarbonData werkt verder met een enkel bestandsformaat voor specifieke datatoegangspatronen zoals OLAP querying, sequentiële toegang (big scan) en random access (narrow scan)

Deep Scalable Sparse Tensor Network Engine (DSSTNE)

Amazon's DSSTNE (uitgesproken als "destiny") verandert het neural netwerklandschap door de boel te optimaliseren voor sparse data en schaalbaarheid. Daarnaast focust het zich op het optimaal kunnen draaien op meerdere GPU's. Het product is geïnspireerd op grootschalige low-latency-rekenoplossingen van Amazon. DSSTNE is ontworpen om op grote netwerken, sparse datasets en parallel training te kunnen werken. Amazon claimt dat DSSTNE tussen de twee en vijftien keer sneller werkt dan Google's TensorFlow.

Toch is dit product niet op de markt gezet om een "oplossing voor iedereen" te zijn en Amazon focust zich met dit product meer op schaalbaarheid, sparse data-posities en deep learning frameworks.

OpenCORD

Open Networking Lab wilde met OpenCORD vooral een end-to-end oplossing creëren die SDN, NFV en cloud combineert. (CORD staat voor Central Office Rearchitected as a Datacenter). Het is de bedoeling dat deze oplossing onder andere wordt ingezet bij telecommunicatie bedrijven en de bestaande (algemene) infrastructuur te gebruiken met open bouwstenen om kosten te besparen.

OpenCORD wordt op dit moment al ondersteund door AT&T, South Korea Telecom, China Unicom en het Japanse NTT. Daarnaast is Open Networking Lab een samenwerkingsverband aangegaan met de Open Networking Foundation om netwerkoplossingen aan te sturen met open source software en open standaarden.

Poseidon

Twee organisaties (Lab41 en Cyber reboot) hebben zich dit jaar gestort op het revolutioneren van netwerkbeveiliging door machine-learning en software-defined netwerk-oplossingen. De twee bedrijven worden gesteund door In-Q-Tel (IQT) en werken samen met de Amerikaanse overheid, academici en de US Intelligence Community. De bedrijven noemen het: The Poseidon project. Het is in het leven geroepen om twee hamvragen te beantwoorden. "Wat zit er op je netwerk?" en "Wat doet het?"

Poseidon gebruikt machine-learning technieken om elke interactie op het netwerk te onderzoeken en te leren welke entiteiten op het netwerk mogen zitten en welke er niet thuis horen. Uit de eerste tests blijkt Poseidon 84 procent van alle malafide activiteit op netwerken te herkennen met slechts een 2,2 procent false-positive ratio.

Trireme

Trireme is hét antwoord op een grote, brandende vraag: "Hoe verstevig je de beveiliging van een Linux-omgeving en zorg je ervoor dat containers veilig en efficiënt blijven draaien?" Aporeto lanceerde het Trireme-project, een cloud -native beveiligingsoplossing voor distributed platforms. Het geeft gebruikers de mogelijkheid beveiligingspolicies aan te maken op een schaal van end-to-end authenticatie en autorisatie. Aporeto heeft ervoor gekozen nauw samen te werken met Kubernetes vanwege diens flexibele network policy framework, snel groeiende community en grote aandacht voor cloud-native applicaties en schaalbaarheid.

Ansible Container

Ansible's ontwikkelteam werkte al een tijdje aan een alternatief voor Docker en kwam uiteindelijk met Ansible Container. Het automatiseert de container build, deployment en management processen door gebruik te maken van Ansible Playbooks (en niks anders). Ansible Containers is platform-agnostisch en in staat de meest algemene container orchestration engines (waaronder Kubernetes en OpenShift) te benaderen.

Deze modulariteit zorgt ervoor dat je zowel Docker als Kubernetes al tijdens het ontwikkelproces kan benaderen. Het project is in de zomer van 2016 op de markt gebracht en heeft nu al een gigantische community- en technische groei doorgemaakt. De focus ligt nu op het uitbreiden van de diensten om een bredere set use cases en rollen te kunnen bedienen.

Kolibri

Het online non-profit Learning Equality heeft met Kolibri de educatie voor communities met weinig middelen wereldwijd weten te revolutionaliseren. Het pakket maakt leermiddelen beschikbaar voor studenten en docenten in gebieden waar deze schaars zijn. Van scholen in afgelegen gebieden en naschoolse programma's tot vluchtelingenkampen en weeshuizen. Kolibri levert interactieve oefeningen, leermiddelen die op eigen tempo kunnen worden gebruikt en samenwerkingstools.

Kolibri voorziet endpoint-apparaten via internet met installers, updates en content. Apparaten die de nieuwste informatie hebben binnen gekregen delen deze informatie weer met andere apparaten in een offline lokaal netwerk. Kolibri comprimeert content zonder te veel in te boeten aan kwaliteit waardoor er veel content verspreid kan worden zonder al te veel bronnen (of dure apparaten) te gebruiken.