KPN Telecom is enthousiast. KPN ziet namelijk een "potentiële doelgroep van meer dan een miljoen mensen" die met de Net.Box het Internet op kunnen. De Net.Box is in de woorden van het bedrijf "een klein kastje voor gemakkelijk Internet en e-mail via de TV en de telefoon. Vanuit de luie stoel of desnoods vanuit bed." De Net.Box zou ideaal zijn voor ouderen. Maar, zegt Sjeer Mestrom, directeur Marktgroep Consumenten KPN Telecom, tijdens een persbijeenkomst: "Het moet geen ouwe lullen-box worden."

De Net.Box is klein en (redelijk) mooi vormgegeven, weegt nog geen pond en kost ƒ 699,- of f 799,- als je er een prettig en compact infrarood toetsenbord bij wenst (prijzen inclusief BTW). De Net.Box beschikt over een-33K6 modem, 4 MB werkgeheugen en is makkelijk aan te sluiten. Benodigheden: elektriciteit, een telefoonaansluiting en een televisie met scart-aansluiting.

Bijgeleverd wordt een eenvoudige afstandsbediening, een soort muis, waarmee onder andere gezapt kan worden tussen Internet en televisie. Bij de Net.Box worden twee kaarten met chip geleverd, de zogenaamde smartcards (eigenlijk een soort bankpas met chipknip). Eén voor Het Net, en één voor een proefabonnement met twintig uur gratis Internet bij World Access. De Net.Box is volgens KPN ook te configureren voor andere providers, die eventueel ook een aangepaste smartcard kunnen leveren.

De Net.Box is made in Frankrijk, de software komt van Microsoft. De Net.Box kan overweg met HTML 3.2 (dus geen stylesheets, wel frames), JavaScript 1.2, 256 kleuren, 640 x 480 beeldpunten, GIF, JPEG, BMP, AVI, WAV, AU, en AIFF. De Net.Box beschikt over een microfoontje, waarmee de gebruiker ingesproken tekst als attachment (.WAV-formaat) kan e-mailen.-

Chatten (IRC) en nieuwsgroepen lezen (Usenet news) zijn niet mogelijk met de Net.Box, tenzij deze toepasingen op een website worden aangeboden. En dan moet het een website zonder Java zijn, want ook met applets weet de Net.Box geen raad. Een printje maken? Ook dat is onmogelijk. Wel heeft de Net.Box een cache en ruimte voor bookmarks. Volgens KPN kan de Net.Box 95% van het World Wide Web op correcte wijze weergeven.

Helemaal nieuw is de set-top box voor toegang tot cyberspace natuurlijk niet. Succesvol evenmin. In Amerika is het verschijnsel set-top box (het kastje dat bovenop de tv wordt geplaatst) min of meer een flop geworden. Ook de WebTV (van Microsoft) waar in tegenstelling tot de Net.Box wel een harde schijf in zit, is verre van succesvol.

KPN Telecom kan en wil -geen voorspellingen doen over het verwachte aantal abonnees. Maar na enig doorvragen zegt Mestrom: "Geen 500.000, maar dat hoeft ook niet." Waarschijnlijk heeft KPN nog last van de kater van Het Net. Bij de introductie voorspelde het bedrijf anderhalf miljoen gebruikers tegen het eind van 1998 te hebben. Dat schijnen er nu ongeveer 75.000 te zijn. En daar wil KPN nu geen mededelingen over doen. "Dat heeft niks met de Net.Box te maken." Eind november komt KPN met nieuws over Het Net naar buiten.

Wel wil KPN Telecom nog het volgende kwijt over het aanbieden van een set-top box: "Natuurlijk zijn we de eerste , dat mag je ook verwachten van een marktleider."

En concurrent World Online dan? Die meldde 10 september (nadat KPN de Net.Box aankondigde) per direct Internet op de televisie aan te bieden. Mestrom: "We hebben ze gebeld, we wilden er één hebben. Maar dat kon niet. Ze kunnen niets leveren."

De Box die World Online (WOL) aankondigde zou overigens ƒ 649,- gaan kosten en daar komt een jaarabonnement van WOL bovenop.

Is KPN dus wel de eerste? Nee. Al een jaar is er de WebZapper op de markt. Een vergelijkbaar apparaat dat bijvoorbeeld wel kan printen, maar een stukje minder gebruikersvriendelijk is en duurder.

De Net.Box is vanaf zaterdag bij de Primafoon-winkels te koop.

Morgen op WebWereld: een test van de Net.Box. in samenwerking met Net Magazine