Experts zeggen dat open source en Linux niet langer de baardige outsider met geitenwollen sokken zal zijn. Open source zit tegenwoordig overal in en functioneert achter de schermen als brein van nieuwe client apparaten zoals smartphones, nieuwe applicaties die afgeleid zijn van bestaande open source technologie en service-gebaseerde applicaties in de cloud. De focus ligt daarbij op de functionaliteit, niet op de onderliggende technologie.

Toevallig open source

Misschien heeft Mike Olson, de oprichter van Sleepy Cat en nu CEO van Cloudera, het nog het best onder woorden gebracht, toen hij eerder dit jaar tegen Network World zei dat er ze bij Sleepy Cat trots op waren een open source bedrijf te zijn. “Maar bij Cloudera zien we onszelf als een enterprise software bedrijf, dat toevallig op open source software is gebouwd.”

Daarbij komt dat regeringen en andere IT-organisaties de geloofwaardigheid van open source zullen versterken door het te gaan gebruiken op basis van gestelde richtlijnen. Het komt niet meer binnen via de achterdeur, maar het wordt binnengehaald over de rode loper, op basis van de mogelijkheden en functionaliteit.

Niet in de voorspellingen

Die erkenning van de geschiktheid - niet zozeer van het ontwikkelmodel - is de reden geweest voor IDC om de term ‘open source’ helemaal weg te laten bij de voorspellingen voor 2010.

“Ik denk dat de reden daarvoor is dat open source een standaard onderdeel is geworden van de industrie en dat het niet meer iets is waar we ons nog over verbazen”, zei Al Gillen van IDC. “De grotere trends die we nu zien worden voor een deel, of op een belangrijke manier, aangejaagd, bijgestaan of mogelijk gemaakt door open source. Open source onder de motorkap is een trend die we in 2010 veel zullen zien.”

Gillen stelde dat dit vooral het geval zal zijn in cloud computing. Als iemand een cloud service gaat bouwen die geen afgeleide is van een bestaande geïnstalleerde applicatie, dan is er goede kans dat Linux en/of open source componenten onderdeel zullen zijn van de stack die in de cloud wordt gezet. Eigenlijk heb je tegenwoordig geen andere optie. Je kunt geen cloud bouwen met Windows.

Platform

Microsoft gaat begin volgend jaar zijn Azure platform aan de man brengen, maar het gaat er dan vooral om ontwikkelaars aan te zetten om applicaties te gaan maken waar gebruikers niet buiten kunnen.

Ook voor open source wordt ‘platform’ waarschijnlijk een groot item, aldus insiders. “Open source apps worden meer en meer een platform waarop gebouwd wordt”, zegt Aaron Fulkerson, CEO van MindTouch. “Dit kwam als een verrassing voor veel open source leveranciers die dachten dat zij juist een applicatie aan het bouwen waren.” Fulkerson zegt dat die trend vleugels zou kunnen krijgen in 2010 als open source pakketten de basis worden voor nieuwe klassen van applicaties en services. Denk daarbij aan pakketten als Cloudera en Gluster, waarop kan worden voortgebouwd.

Richtlijnen

Jay Lyman, een analyst van de 451 Group, zegt dat open source en Linux op dezelfde manier zullen worden beoordeeld als bedrijfseigen software op het moment dat bedrijven naar nieuwe tools gaan uitzien. Hij verwijst daarbij naar een memo van het Amerikaanse ministerie van defensie dat in oktober een richtlijn heeft opgesteld als het om gebruik van open source gaat. In de memo wordt gezegd dat de technologie in bijna alle gevallen gelijkwaardig is met commerciële software, en dat het in gelijke mate overwogen moet worden als het ministerie tot aanschaf overgaat.

Lyman zegt dat door de economie, de evolutie en volwassenheid van open source, en de aanwezigheid van meer en meer commerciële ondersteuning, de ogen van veel bedrijven voor de technologie worden geopend.

“We zien in veel organisaties nog steeds een gebrek aan richtlijnen voor de inzet van open source, maar zo’n richtlijn van het ministerie kan een meer officiële adoptie van open source wel vergemakkelijken”, zegt hij.

Lyman verwacht in 2010 verder dat open source wordt omarmd in het mkb. “Er zijn steeds meer bedrijven in het kanaal, system integrators, hosters en andere service providers die open source verwerken in hun aanbiedingen. Dus zullen mkb-klanten in veel gevallen niet eens weten dat ze met open source werken. Of het kan ze niet schelen.”

Gratis hardware

In 2010 zullen we ook een explosie zien in het concept van gratis hardware, zegt Jim Zemlin van de Linux Foundation.

“De sector gaat richting een service model waarin je je geld verdient met iets als iTunes of apps stores of Nokia’s Ovi service, of wireless data plans, maar in ieder geval niet met hardware. Dus zul je steeds meer gratis computers, gratis telefoons en gratis consumentenproducten zien die gebundeld zijn met services.”

Parallel daaraan voorspelt Zemlin de opkomst van het app warenhuis in 2010, een plaats die de ontwikkelaars van een supply chain voorziet om hun applicaties te verspreiden naar verschillende verkooppunten.

“Dat zou een carrier kunnen zijn, een besturingssysteemleverancier of een pc-fabrikant. In ieder geval kan een onafhankelijke softwareontwikkelaar zijn software niet bij al die individuele app stores aan de man brengen”, zei Zemlin.

Verder voorspelt hij dat duidelijk zal worden dat de dood van Linux op netbooks een schromelijke overdrijving was. Hij laat doorschemeren dat de Linux Foundation wat dat betreft nog wel wat troeven in zijn mouw heeft zitten, maar daar weigert hij verder op in te gaan.

De Linux desktop

Al met al kan 2010 een aantal ontwikkelingen en evolutionaire stappen laten zien, waaronder – hoe kan het ook anders - die van de Linux desktop, zeker nu Gnome een grote gedaanteverwisseling zal ondergaan in de 3.0 versie die in september wordt verwacht.

Grote revisies zitten niet in het DNA van Gnome. De 3.0 versie zal een nieuwe desktop Shell laten zien die is gebouwd met de Clutter toolkit en waarmee een nieuwe tool zal worden geïntroduceerd die Zeitgeist heet, een journal-achtig alternatief voor conventionele filemanagement.

Het zou ook nog het jaar kunnen worden van de grote verrassing, zegt Joe ‘Zonker’ Brockmeier, de community manager van OpenSUSE. “2009 is natuurlijk best een moeilijk jaar geweest, met veel ontslagen”, zegt hij. “Dus het zou me niet verbazen als er iets nieuws komt uit de hoek van al die slimme mensen die ineens zonder werk zaten. Heel veel slimme mensen hebben op dit moment veel vrije tijd.”

Bron: Techworld