De Central Intelligence Agency is niet onbekend met digitale missies, na het verspreiden van onder meer Stuxnet, dat het Iraanse atoomprogramma saboteerde. Maar nu wil de dienst zjin greep op het digitale domein nog vergroten, meldt The Washington Post. Daarom kondigt de CIA een stevige organisatorische verandering aan. Zo moet een nieuwe afdeling innovaties in computertechnologieën benutten. Ze gaan dus vol voor het fenomeen van de Cyber!

Opsplitsen in centra

Tegelijk gaat het centrale aspect van de dienst op de schop. De opzet van de CIA was na het eindigen van de Tweede Wereldoorlog dat onder meer spionagecentrum OSS en vele andere diensten samen gingen werken. Eén centrum met één centrale directeur overzag zo het totale inlichtingenbeeld.

Maar in de nieuwe opzet worden taken juist opgesplitst en elk nieuw 'missiecentrum' krijgt zijn eigen adjunct-directeur. "We bouwen missiecentra die al onze operationele, analytische, ondersteunende, technische en digitale vaardigheden beschikbaar stellen voor de belangrijkste nationale veiligheidsissues", zo schrijft CIA-directeur John Brennan in een memo.