Webwereld zoekt de beste IT-architecten van Nederland. Uit de vele aanmeldingen heeft de jury tien finalisten geselecteerd, die elk in een interview worden belicht.

Van Heerde vindt dat een it-architect vooral op technisch gebied breed moet zijn georiënteerd. Zelf heeft deze infrastructuurarchitect van IC&S Service & Support zich de laatste anderhalf jaar bezig gehouden met het opzetten een cloud management platform.

Wat betekent architectuur voor jou?

“Architectuur is het vinden van een optimale match tussen enerzijds zakelijke doelstellingen en anderzijds de technische mogelijkheden. De architect moet met behulp van zijn technische kennis de eisen van de business weet te vertalen naar een zo optimaal mogelijk ontwerp. Daarvoor moet hij zoveel mogelijk overleggen met de klant en goed in kaart brengen wat de wensen zijn. Hij moet te weten komen wat ze willen bereiken, om vervolgens te bekijken hoe je met de middelen die je tot je beschikking hebt tot een mooie oplossing komt.”

Waar ben je trots op?

“Het meest trots ben ik op JitScale. Dat is ons in-house ontwikkelde cloud management platform, dat is gebouwd op de Amazon cloudinfrastructuur. Op basis daarvan kunnen wij nieuwe infrastructuren maken die dynamisch op en neer kunnen schalen, in combinatie met high availability. Het zorgt eigenlijk voor een heel mooie omgeving waarin je snel nieuwe platformen kunt neerzetten. Zo zijn we nu bezig met een social networking site en we onderzoeken de mogelijkheid om een OTA-omgeving (ontwikkel-test-acceptatie) voor een ERP-pakket te hosten in de cloud.”

“Wij zijn een full service provider op het gebied van bedrijfskritische internetplatformen. Die volledige dienstverlening hebben we al overgezet naar cloud computing, dus naar infrastructurele service. Om dat op te zetten moesten we eigenlijk weer helemaal bij het begin beginnen. Want in de cloud heb je een aantal technische beperkingen waar je rekening mee moet houden.”

“Je moet helemaal opnieuw gaan nadenken over zaken als applicatie deployment, server provisioning, backup, backup recovery, security, high availability. Dat zijn allemaal zaken waar je met een hele nieuwe set technische beperkingen te maken krijgt. Dat hebben we afgelopen anderhalf jaar gedaan en daarin was ik lead architect. Het is heel mooi gelukt, en op de achtergrond blijven we gewoon doorgaan. De ontwikkelingen op het gebied van cloud computing houden we heel strak in de gaten en we blijven er aan doorbouwen. Zakelijk is het een succes en het begint steeds harder te lopen.”

Heb je je wel eens misrekend?

“Het belangrijkste moment waarop het mis kan gaan is tijdens het gesprek met de klant. Je gaat naar een klant toe, je hebt een gezellig gesprek en dan denk je dat je alles in kaart hebt. Alles duidelijk, je weet precies waar je aan toe bent. Maar achteraf blijkt dan dat je toch niet genoeg hebt doorgevraagd. Dat je net niet de juiste vragen hebt gesteld en dat je toch een ander beeld hebt gekregen van wat de klant eigenlijk bedoelde.”

“Om dat te voorkomen heb ik een standaard template, een vragenlijst, opgesteld van zaken die je sowieso moet weten. En dan moet je daar achteraf toch nog heel kritisch naar kijken. Je afvragen of je echt wel genoeg hebt doorgevraagd, of je voldoende weet. Dat is heel belangrijk voordat je überhaupt begint met het ontwerpen van een infrastructuur.”

Waarom moet jij it-architect van het jaar worden?

“Ik ben goed in het bouwen van een optimale infrastructuur. Daarbij kijk ik naar alle middelen die voorhanden zijn. Ik ken alle open source- en commerciële oplossingen op database-gebied en ook op applicatieniveau heb ik overal verstand van. Ik ben developer geweest, ik ben beheerder geweest. Op technisch gebied heb ik vrij veel ervaring met alles."

"Daar komt bij dat ik me op het gebied van cloud computing heb gespecialiseerd als infrastructuurarchitect. Ik houd rekening met zoveel mogelijk aspecten en ik weet precies wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van de verschillende cloudoplossingen. Wat dat betreft houd ik de zaken goed in de gaten. Je moet overal bovenop blijven zitten. Zeker wat security betreft liggen er in de cloud nog veel uitdagingen. De ontwikkelingen gaan heel erg hard.”

“Ik denk dat een architect op technisch gebied zo breed mogelijk georiënteerd moet zijn. Een technische hands-on ervaring helpt je om betere beslissingen te nemen.”