Michael Widjaja is partner bij Accenture, het bedrijf dat andere bedrijven helpt om hun systemen in de cloud te zetten. Widjaja spreekt woensdag op het Cloud Seminar over het migreren naar de cloud. “Cloud computing is een voortzetting van IT-technologie”, zegt hij. “Het is een natuurlijke volgende stap. Er zitten wel oude aspecten aan, zoals hosting en ASP's, maar het is niet helemaal oude wijn in nieuwe zakken. Voorheen betaalde je een vast bedrag per jaar, nu betaal je per transactie en dat geeft een veel grotere flexibiliteit.”

In feite is elk bedrijf wel voor een deel klaar voor de cloud, zegt Widjaja. “De meeste bedrijven doen er ook al wat mee. Ze huren in ieder geval al een server in een datacenter. Daar begint het mee.”

Start-ups

“Beginnende bedrijven hebben een groot voordeel met de cloud. Zij kunnen alle standaardprocessen in de cloud zetten, dus hoeven ze minder grote investeringen te doen. Bestaande bedrijven hebben daarentegen een nadeel. Die hebben al geïnvesteerd in eigen systemen en dus moeten ze die niet alleen afschrijven, maar ze moeten ook nog een migratie uitvoeren.”

Bestaande bedrijven hebben ook al eigen applicaties ontwikkeld. Het grote voordeel van start-ups blijkt bijvoorbeeld duidelijk als je naar housingmaps.com kijkt, zegt Widjaja. “Binnen 48 uur heeft die man een oplossing in elkaar gezet die gelijkwaardig is aan Funda.nl. En dat heeft hij gedaan door alleen maar stukjes cloud aan elkaar te knopen. Hoe lang hebben ze daar bij Funda over gedaan? Dat is de kracht van de cloud.”

Standaard

Het belangrijkste kenmerk van applicaties die via de cloud worden aangeboden is dat ze standaard zijn, aldus Widjaja. “Veel offerings in SaaS zijn commodity. Ga je naar de cloud, dan zul je het dus moeten doen zoals de meeste bedrijven het doen. Cloud-applicaties worden gemaakt voor de gemene deler. En de grootste gebruiker bepaalt waar het heen gaat met de ontwikkeling, net als bij gewone software. Alleen ben je nu afhankelijker van de cloud-leverancier, omdat je daar ook je data hebt staat. En dat kan dan betekenen dat jij je aan moet passen en dat je je landschap moet veranderen. Ik ken bedrijven die om de cloud heen een laag aan het bouwen zijn van ontbrekende apps.”

Stappenplan

“Bij het in gebruik nemen van de cloud moet je eerst goed kijken naar wat je hebt. En daarna moet je goed kijken naar het aanbod. Sommige CIO's denken dat er alleen hardware en CRM te krijgen is in de cloud, maar het aanbod wordt steeds breder. Je kunt er al terecht voor je payment, je inkoopprocessen, de suppliechain, marketing. En het gebruik van de cloud is ook veel groter dan men denkt. IDEAL is ook een clouddienst, en die gebruikt men meestal al wel.”

Een veelgehoorde bedenking is dat je data met de cloud veel kwetsbaarder is. Maar Widjaja zet dat in perspectief. “Natuurlijk wil je niet dat je data op straat komt te liggen. Maar je moet je ook bedenken dat het grootste beveiligingsrisico de mensen zijn. En die kunnen altijd bij je data, of die nu binnen je eigen firewall staat of er buiten. Waar je wel heel goed naar moet kijken is de beschikbaarheid. Dus is het zaak om goede SLA's af te sluiten.”

Onderscheidend

Maar Widjaja waarschuwt ervoor om direct alles naar de cloud te doen. “Mission critical processen kun je het beste in huis houden. Ik ben ervan overtuigd dat je niet al je applicaties in de cloud moet zetten. Met de cloud kun je je niet onderscheiden, juist omdat cloud altijd standaard is.

Het gaat om je differentiërende waarde van je bedrijf. Als je je klant gaat bedienen met commodity, dan kan die net zo goed ergens anders heen gaan.

Bron: Techworld