De organisatie is ook erg ontstemd over het in twijfel trekken van de afdrachten aan de muzikant. De echte fan gaat volgens de belangengroep het eerst naar truefan.nl om te ontdekken waar muziek mag worden gekocht.

Het probleem is hier niet het verhaal van afdrachten aan uitvoerende artiesten, want in veel gevallen zien die weinig of niets van de verkoop van hun muziek. De vergoedingen gaan naar auteurs, producers en natuurlijk platenbazen. De echte muziekfan ziet zijn geld dus niet naar zijn of haar idool gaan, maar hangt eerder een industrie aan. Natuurlijk moeten die gecompenseerd worden dat behoeft geen betoog. Maar nogmaals dat is de hele discussie niet.

Tegenstrijdige belangen

Het punt is voor wie de Consumentenbond moet opkomen: de consumenten of de entertainmentindustrie aangevoerd door de NVPI. Zoals de naam al doet vermoeden is dat toch echt de eerste groep. Dat is de achterban, die jaarlijks een bijdrage betaalt om goed te worden geïnformeerd. Voor de belangen van de bedrijven is er... de NVPI! Dat onderscheid is erg belangrijk, want de twee groepen leven op gespannen voet met elkaar. Zo gebeurt het dat door slecht onderzoek mensen worden aangeklaagd voor filesharing, terwijl de persoon geen computer heeft, laat staan een internetverbinding.

In veel gevallen zijn de belangen van de leverancier en de afnemer ronduit tegenstrijdig. De muziekwinkels die op truefan.nl staan, leveren stuk voor stuk een product dat niet op kan tegen het aanbod van Allofmp3. Los van de prijs, die in Rusland natuurlijk veel lager ligt, leveren de 'legale' sites muziek af die bij aanschaf al kreupel is dankzij het gebruik van digital rights management (drm). Want het bestand werkt of op mijn Ipod of op een andere mp3-speler, maar niet op beide. Hoe vaak geluisterd mag worden en hoe lang, wordt ook door de industrie bepaald, die achteraf altijd nog de duimschroeven bij de betalende klant mag aanhalen.

Op mijn Mac- en Linux-computers kan ik in de meeste gevallen ook niet luisteren want daar is de software niet geschikt voor. Mocht een speler of computer kapot gaan dan is het pech hebben, want de bestanden zijn op andere computers niet gelicenseerd en vaak is een cd-branden ook al geen mogelijkheid meer. Bij Allofmp3 gelden die restricities niet, want daar worden gewoon mp3-bestanden geleverd. Voor de consumenten is de keus dus een no-brainer. Een goede bond detecteert en meldt dat.

Illegaal?

Natuurlijk is het dan niet de bedoeling dat de Consumentenbond de klanten op het illegale pad helpt en dat is natuurlijk wel wat de NVPI suggereert. De branchevereniging trekt aan de bel, omdat ze de Russische websites kennelijk onwenselijk vinden. Dat is niets nieuws, want ooit werd zo ook verzet geleverd tegen de videorecorder of het maken van kopieën van cd's. Allemaal zaken die helemaal niet illegaal zijn gebleken en het recht van burgers zijn. In Nederland geldt het rechtssysteem dat iets is toegestaan, tenzij het verboden is. Downloaden is niet verboden, uploaden wel! In Rusland is Allofmp3 ondanks pogingen niet door de rechter verboden.

Zou dit allemaal wel verboden zijn dan is het kinderlijk eenvoudig voor de NVPI hier iets aan te doen. Ze kunnen dan namelijk Allofmp3 in Nederland voor de rechter dagen en eisen dat de toegang tot de website voor de Nederlandse markt onmogelijk wordt gemaakt. Dat kan in een kort geding en duurt niet lang. Iets vergelijkbaars zagen we Microsoft doen tegen Lindows en met succes. Dat later de marktleider voor twintig miljoen dollar de zaak afkocht, deed aan dat tijdelijke verbod niets af.

Ruimte voor de consumenten

Misschien doet de NVPI er goed aan zich te richten op de consumenten en te werken aan een positieve insteek. Dat mensen voor muziek willen betalen staat wel vast. Wat ze duidelijk niet willen, is gestraft worden voor het legaal kopen met minder mogelijkheden tegen een hogere prijs. In een wereld waar iedereen met iedereen verbonden is via het web is dat niet meer van deze tijd.

Ik luister naar mijn legale muziek op al mijn computers (Windows, Macintosh en Linux). Om de collectie niet talloze keren hoeven te bewaren doe ik dat het liefst via mijn webbrowser en heb ik een online muziekkluis van Mp3tunes.com. Met drm-muziek kan dat eenvoudigweg niet. Omdat ik nu ouder begin te worden, koop ik ook graag muziek uit mijn jeugd. Jammer maar helaas, die hebben de drm-winkels ook niet en Allofmp3 wel. De Consumentenbond heeft wat mij betreft dit keer gelijk!

Brenno de Winter is medewerker van Webwereld.