Palm heeft dit jaar bijna 10 miljoen dollar verspild aan de ontwikkeling van de Palm Foleo. Aangeprezen als een revolutionair gadget, draaide de Treo-fabrikant deze smartphone-gezel hardhandig de nek om – nog voordat hij op de markt kwam.

Nog geen week daarvoor besloot HP om de introductie van zijn MediaSmart Server toch nog maar een paar maanden uit te stellen. De Windows Home Server software, waar Microsoft al jaren in het geheim aan had gewerkt, bleek onvoldoende gebruiksgemak en features te bieden.

De Foleo was meer dan een sub-notebook computer van $499. Dankzij een groter scherm en volwaardig toetsenbord, zouden gebruikers er foto's op kunnen bekijken of bestanden op kunnen verwerken. De MediaSmart Server was ook meer dan dan een backup server van $599 tot $749 die documenten van op afstand beschikbaar stelde.

Voor de twee fabrikanten waren het pogingen om extra omzet uit bestaande klanten te persen.

De vraag naar nieuwe PCs en Treos vlakt af naarmate de onderliggende technologieën volwassen worden. Als HP, Microsoft of Palm willen doorgroeien, kunnen zij niet vertrouwen op een onophoudelijke stroom aan consumenten die een eerste computer of PDA koopt. Zij moeten nieuwe categorieën creëren waar zij dat trucje met de eerste kopers opnieuw kunnen vertonen.

Intel is een van de weinige high tech-fabrikanten die dat openlijk toegeeft. The chipfabrikant vertelt al jaren dat het zich tot doel heeft gesteld om het aantal processors per consument te vergroten. Intel zit nu nog alleen op de PC of server, maar daar moet binnenkort ook een set-top box en mobiele telefoon bij komen.

Intel blinkt overigens ook uit in falen om dat doel te bereiken. Voor jaar stootte de fabrikant zijn divisie voor mobiele telefoon-chips af, nadat het was mislukt om telefoonontwerpers als klant binnen te halen. Een poging om geheugenchips te verkopen strandde op snoeiharde concurrentie uit Azië. Het bedrijf probeert het nu opnieuw door een extreem zuinige chip te ontwerpen die veel meer op een computerchip lijkt, in de hoop dat Nokia binnenkort telefoontjes wil maken die alle functies van een computer in een mobieltje willen proppen, of in een set-top box.

De behoefte van de klant ontbreekt echter in dat verhaal.

De Palm Foleo leverde met zijn onhandige formaat meer nieuwe problemen dan dat het oploste. Want wil wil er nu een tas meesjouwen zodat zijn telefoontje een 10-inch scherm en volwaardig toetsenbord krijgt?

De HP MediaSmart Server is op dit moment nog uitsluitend een duur speledingetje. Voor hetzelfde geld koop je een enorme stapel harde schijven waar je dagelijks backups op maakt. Wanhopig op zoek naar een server om media mee door het huis te pompen? Dat probleem kan je goedkoper oplossen met de aankoop van een Media Center PC of een media server van bijvoorbeeld Linksys of Netgear.

De wanhoop waarmee de high tech-sector probeert om ons deze 'vernieuwingen' door de strot te duwen maakt duidelijk hoezeer de sector afhankelijk is van geïsoleerde successen.

Microsoft verdient nog altijd het gros van zijn geld met Windows en Office. Intel heeft nog nooit een succes gehaald buiten de markt voor x86-processors. Palms mede-oprichter Jeff Hawkins vond eerst de Palmtop en later de Treo uit. Maar nu de verkopen van PDAs zijn ingestort, hangt het lot van Palm volledig aan de Treo.

Ik zou me ook zorgen maken als ik voor een van deze bedrijven zou werken. En misschien zou ik dan ook wel dwaze ideeën verzinnen om van die monocultuur af te komen.