De eerste laaggeprijsde Pentium II-processor van 's werelds grootste chipmaker moet beschouwd worden als een tussenoplossing, aldus onderzoeker Nathan Brookwood van bureau Dataquest. De Covington (zie het bericht: Nieuwe wijn in nieuwe zakken) zal volgens Brookwood voor het eind van dit jaar worden vervangen door een verder ontwikkelde versie.

Intel gaat de Covington, de codenaam voor de chip, in april op de markt brengen. Om de processor betaalbaar te maken voor de leveranciers van sub-2000-gulden-computers laat het bedrijf enkele componenten uit de Pentium II achterwege. Opvallendste gemis is de Level 2 cache.

Door het gebrek aan een Level 2 cache kun je van de Covington ondanks een gelijke kloksnelheid niet dezelfde prestaties verwachten van een volledig uitgevoerde Pentium II, aldus Brookwood op het Intel Developers Forum in San Jose (USA).

Topman Albert Yu van Intel bevestigde in San Jose dat zijn bedrijf ook al een opvolger van de Covington in het oog heeft. Deze chip, met de codenaam Mendocino, krijgt wel een ingebouwde Level 2 cache. Deze processor voor goedkopere PC's zal worden gebouwd met de 0,25 micron technologie, waardoor Intel de kosten laag genoeg kan houden om de chip te slijten aan de bouwers van PC's die niet meer dan 2000 gulden kosten.

Covington en Mendocino passen in de strategie van Intel om al zijn processors te bouwen volgens de P6-architectuur, de blauwdruk die de Pentium Pro en Pentium II heeft opgeleverd.

Om nu toch al te voldoen aan de vraag naar een goedkope en snelle processor en aan zijn eigen streven naar een Pentium II voor iedere soort computer brengt Intel de Covington op de markt, aldus Brookwood.