Wetenschappers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Schotland claimen de eerste tractor beam te hebben uitgevonden. In een stuk in de Physical Review Letters beschrijft het team hoe het in zijn werk gaat.

Warp, trekstralen, tricorders - allemaal sciencefiction? Op Computerworld zeven technologiëen die we kennen uit Star Trek die er al zijn of waar hard aan wordt gewerkt.

Door ultrasone geluidsgolven af te vuren op een object waarbij die golven zodanig worden verspreid dat zij het object onder een bepaalde hoek raken. Daarmee wordt een lagedrukgebied gecreëerd vlak voor het object waardoor het naar het bron van de straal beweegt.

Het experiment lukt tot nu toe onder bepaalde voorwaarden en is uitgevoerd in een bak vol water. Dat heeft als voordeel dat de geluidsgolven zich makkelijker voortbewegen in vergelijking met de lucht. Het is vooralsnog onduidelijk of dezelfde resultaten zijn te behalen in minder ideale omstandigheden. Daarnaast lukt het vooralsnog alleen op macroscopische objecten van iets groter dan een centimeter.

Hier meer achtergronden over het experiment.