De jaarlijkse elektronicabeurs CES is gestart in Las Vegas en de komende dagen worden we overspoeld met gadgets en vernieuwingen die het helemaal moeten gaan maken in 2013. Maar het is misschien goed om in de gaten te houden dat de beloftes van CES net zo standvastig zijn als goede voornemens; menig aankondiging zien we later nooit meer terug. We kijken naar de producten die nooit de winkel bereikten en de verwachtingen van fabrikanten die de plank volledig missloegen.

Google TV blijft sputteren

De prijs voor de grootste optimist van 2012 gaat naar Google. Het bedrijf had grootse plannen om de manier waarop we televisie kijken fundamenteel te veranderen. Google TV zou YouTube en andere content van internet rechtstreeks naar je tv brengen. Een paar grote namen schaarden zich achter het project. Samsung, LG, Lenovo en Sony beloofden allemaal Google-TV's op CES 2013. Een jaar later is de selectie Google TV's verre van uitgebreid. Er is een toestel van LG en daarnaast settop-boxes van Sony en Vizio. De droom is echter nog niet dood. Samsung kondigt deze week aan op CES 2013 met iets groots op televisiegebied te komen.

MySpace TV verdwijnt in het niets

Over tv gesproken, MySpace kwam vorig jaar met een grote aankondiging. Het sociale netwerk keerde opnieuw terug in 2012 en wel op het televisiescherm. MySpace TV - aangekondigd door een enthousiaste Justin Timberlake - zou een video-on-demand-dienst worden met een sociaal sausje. Gebruikers zouden programma's kunnen delen met vrienden, nieuwe programma's ontdekken en erop kunnen reageren. Maar we wachten er nog steeds op.

Kinderen krijgen geen OLPC-tablet

Nog zo'n ambitieus project was het nieuwste product van OLPC. Het project zorgt voor goedkope laptops die kinderen in ontwikkelingslanden kunnen gebruiken. De XO 3.0 was een tablet van 8 inch die zo'n 100 dollar zou gaan kosten. De 3.0 zou de opvolger zijn van twee netbooks die de makers achter het project eerder uitrolden. Maar de tablet bleek iets te hoog gegrepen. In november werd het project stopgezet.

Intel: Ultrabook goed; tablet slecht

Intel was op CES 2012 enthousiast over de Ultrabook en deelde ondertussen wat steken onder water uit aan de tablet. “Mensen willen iets kunnen produceren om zichzelf uit te drukken", vond Intel-topman Mooly Eden. Hij doelde daarmee op tablets die worden gezien als apparaten die alleen bedoeld zijn om te consumeren, niet om te creëren. “Consumptie is voor koeien, niet voor mensen", voegde Eden toe. Een jaar later doet de tabletmarkt het geweldig, terwijl de Ultrabook in zwaar weer verkeert.

Android-console verdwijnt in de ether

Het mobiele besturingssysteem Android zou een ferme stap in de gameindustrie zetten dankzij de Wikipad: een handheld waardoor dankzij de content van Google Play concurrenten als Sony en Nintendo peentjes zouden zweten. Precies een jaar geleden werd hij met enthousiasme gepresenteerd met een geplande release in het najaar. De Wikipad moet nog steeds verschijnen. Dit jaar kondigt Nvidia 'Project Shield' aan op CES 2013. Inderdaad, een Android handheld met alle content van Google Play. In het tweede kwartaal moet hij in de winkel liggen.

Thunderbolt-dock uitgesteld

Belkin kwam vorig jaar met goed nieuws voor Mac-gebruikers die het meeste uit hun nieuwe Thunderbolt-aansluitingen wilden halen die toen net op Apple-computers verschenen. Belkin demonstreerde een dock met een hoop poorten waaronder twee Thunderbolt-aansluitingsopties. Het dock zou in september verschijnen, maar is inmiddels uitgesteld tot ergens begin dit jaar.