Dat heeft de ruim twee weken geleden geschorste bestuursvoorzitter van Newconomy woensdag tijdens een 'openbare bijeenkomst voor pers en aandeelhouders' bekendgemaakt. De Hond kondigde verder aan naar de rechter te stappen om een Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAvA) af te dwingen.

De Hond wil dat de aandeelhouders zich tijdens de BAvA uitspreken over de vraag of hij wel of niet moet aftreden. De bijeenkomst wordt volgens hem 'onnodig lang' uitgesteld. Dat zou niet alleen in zijn nadeel werken, maar ook de positie van het bedrijf verder verzwakken.

Volgens De Hond had de BAvA vandaag gehouden kunnen worden, als de Raad van Commissarissen die onmiddellijk na zijn schorsing had uitgeschreven. Na het uitschrijven van een BAvA moeten er vijftien dagen verstrijken voordat de bijeenkomst kan worden gehouden.

De Hond meent dat na alles wat er gebeurd is, verdere samenwerking met de Raad van Commissarissen uitgesloten is. Zijn terugkeer moet daarom gepaard gaan met het aftreden van de commissarissen.

De geschorste bestuursvoorzitter stelt voor een commissie van wijze mannen te benoemen die 'meedenkt over de toekomst van Newconomy'. De Hond zegt bereid te zijn samen te werken met Kees Scholtes, die na zijn schorsing tot CEO is benoemd.

De benoeming van Scholtes zou al enkele maanden in de koker hebben gezeten, zo stelde De Hond. Uit een vermelding op de CV van Scholtes, die De Hond op 22 januari ontving, zou blijken dat deze al op 17 november door een lid van de Raad van Commissarissen naar president-commissaris Pieter van Hoogstraten is verstuurd.

Het is daarom des te vreemder, zo stelt de Newconomy-oprichter, dat Scholtes pas na zijn benoeming aan een reddingsplan ging werken. Dat plan moet eind februari worden gepresenteerd. De Raad van Commissarissen had op het moment dat De Hond werd geschorst volgens hem nog geen nieuwe strategie en geen zekerheid over nieuwe financiers, ondanks dat 'deze coup' al twee maanden in voorbereiding was.

Oplossing Pieterman nabij

Newconomy stond op het punt een oplossing te vinden voor het probleem met Jakob Pieterman toen het nieuws over de schorsing van De Hond via een artikel in De Telegraaf uitlekte, zo claimt de geschorste bestuursvoorzitter. Pieterman was directeur van de door Newconomy overgenomen internetprovider WISH.

Pieterman kreeg als onderdeel van de deal een pakket aandelen Newconomy dat hij in mei tegen een gegarandeerd bedrag kan verzilveren. Door de dalende koers van de aandelen zou Newconomy een fors bedrag moeten bijleggen.

De Hond stond naar eigen zeggen op het punt een deal te sluiten met Pieterman over het omzetten van zijn claim in een langlopende lening. Die overeenkomst zou zijn afgeketst toen bekend werd dat De Hond op het punt stond geschorst te worden.

De Raad van Bestuur, naast De Hond bestaand uit de inmiddels 'uit loyaliteit' afgetreden Oscar Appeldoorn en Ruud Smeets, zou verder onderhandelingen hebben gevoerd over twee exits (verkopen van belangen in de partnerbedrijven van Newconomy).

Bij een daarvan zou het gaan om een deal met een waarde van 10 miljoen euro, precies het bedrag dat Newconomy dit jaar aan opbrengsten uit exits had begroot. Ook deze deal zou zijn afgeketst door de positie waarin De Hond is terechtgekomen.

De Hond zegt over elk belangrijk besluit overleg met en goedkeuring van de Raad van Commissarissen te hebben gehad, inclusief het Nieuwjaarsbericht dat het bedrijf begin januari verspreidde. Dit bericht zou een van de voornaamste redenen zijn geweest om De Hond te schorsen.

Het persbericht, met voorlopige cijfers over 2000, was bedoeld om het aandeel een impuls te geven. Maar een passage dat Newconomy nog 6,5 miljoen euro in kas heeft, deed de koers juist nog verder kelderen. De Hond had moeten zwijgen, zo was het verwijt.

De handel in het aandeel Newconomy is woensdagochtend stilgelegd. Het aandeel sloot dinsdag op 2 euro. De partnerbedrijven van Newconomy spreken woensdag met de directie van het bedrijf over de ontstane situatie. Newconomy weigert commentaar te geven op de uitlatingen van De Hond.