De hype van nu lijkt in niets op die van 1999 en 2000. Er zijn geen extravagante feestjes van start-ups. Nog nooit is een Web2.0 naar de beurs gegaan en het succes van Youtube en Myspace lijkt eerder een uitzondering dan een regel.

Google nam deze week wiki-maker Jotspot over. Het gerucht gaat dat de site zo'n 50 miljoen dollar heeft gekost. Engadget uitgever Weblogs Inc ging vorig jaar voor 25 miljoen dollar over naar AOL. Toen Yahoo de portemonnee trok voor Digg kloon Del.icio.us kwam daar er slechts een magere 30 miljoen dollar op tafel.

Die miljoenen dollars zijn misschien leuk voor de oprichters, maar venture capital investeerders halen er de neus voor op. Zij zoeken bedrijven als Youtube of Myspace (opbrengst: 580 miljoen dollar) om in te investeren.

De magere Web2.0-opbrengsten zijn helemaal slecht nieuws voor Nederland. Toen investeerders in Amerika 6,7 miljard dollar (Excite) en 12,5 miljard dollar neertelden voor zoekmachines, bracht Ilse in Nederland 30 miljoen gulden op. Nog geen 14 miljoen euro.

Als we die lijn doortrekken, kunnen de investeerders achter Hyves een half miljoentje op het servetje krabbelen wanneer zij aan het Leidse plein met Sanoma onderhandelen. Watvindenwijover.nl of Ekudos zullen niet meer dan een ton opbrengen, als er al interesse in is.

Het grote probleem van de Web2.0-goudkoorts is dat de schepjes en spijkerbroeken tegenwoordig veel goedkoper zijn dan in 1999. De eerste de beste nerd met een onsje Javascript-ervaring knutselt zo een site met kekke ronde hoekjes in elkaar. Opslag en servers koop je per kilo bij Dell, of je huurt ze gewoon in bij Amazon Web Services.

Het bouwen van Web2.0-diensten kost kortom niets, en het is daarom al even goedkoop om ze te kopiëren. Youtube en Myspace brachten veel geld op omdat zij naast arbitraire technologie ook nog een berg gebruikertjes in de aanbieding hadden. Daarom zal Digg ongetwijfeld ook vele miljoenen opbrengen. Maar voor een hoopje Javascript alleen zullen Google, Yahoo, Microsoft of AOL niet diep in de buidel tasten.

De meerderheid van de Web2.0-startups zal daarom slechts dromen van een paar miljoen. De kans ondernemers in 2006 de jackpot winnen is al even klein als in 1999, en die pot is tegenwoordig nog slechts magertjes gevuld.