De iPad wordt een iFlop, schrijft Maarten Reijnders. Tuurlijk, de Apple-fanboys zullen ook deze gadget uit Cupertino wel weer kopen, zegt hij – maar wie heeft zo’n ding daadwerkelijk nodig?

Ik bijt. Deze fanboy heeft al een iMac, een Mac Mini, een MacBook Pro en een iPhone, maar de iPad kan er ook nog wel bij. Om te beginnen vind ik mijn laptop – hoe dun ook – te groot en te zwaar om mee te nemen. Wel heb ik – behalve bij het uitgaan – altijd een tas bij me. Maar tenzij ik ergens een training of presentatie geef (en pro-dingen wil doen zoals beamers aansluiten, en dus volwaardig mobiel werkstation nodig heb), wat doe ik dan daadwerkelijk? Twitteren, e-mailen, Facebooken, video’s kijken, gamen, internetten, muziek luisteren of stukjes tikken. En daarvoor laat ik mijn laptop steeds vaker links liggen. Behalve als ik echt langere tijd langere stukken moet schrijven of video’s moet monteren, gaat alles beter, fijner en sneller met mijn iPhone.

Laptops zijn ondingen

Welke les kun je daaruit trekken? Dat je geen iPad nodig hebt als je een iPhone hebt? Nee! We hebben wel degelijk grotere schermen en eenvoudiger invoermogelijkheden nodig dan een apparaat op broekzakformaat kan leveren, om fatsoenlijk te browsen, te lezen, te gamen en te kijken. De vraag is: wie heeft een laptop nodig als je een iPad hebt? En voor velen – denk: je moeder of oma – geldt zelfs: heeft die überhaupt een PC nodig?

Laptops zijn niet geschikt voor het leeuwendeel van ons computergebruik. Niet intuïtief, niet gebruiksvriendelijk, niet snel. De accu is binnen een paar uur leeg, je kunt er niet echt comfortabel een film op kijken of een spel op spelen – laat staan een boek lezen, dat is gewoon absurd. Tenzij ik echt ga werken in de trein, laat ik dat logge ding maar in de tas en gebruik ik mijn iPhone. Ook in de huiskamer is een laptop maar lastig. Te warm op je schoot, ongemakkelijk op de leuning van de bank, er is ook geen plek op tafel. Eigenlijk zijn het vreselijke ondingen.

De iPad vervangt van alles

Dan de iPad: een handzaam, licht en klein scherm dat echter groot genoeg is om comfortabel op te lezen, te gamen, mails te tikken of video’s op te kijken. Op de bank, in de bus, op het strand – waar dan ook. En dat bovendien veel eenvoudiger, fijner, sneller en intuïtiever werkt. De iPad komt nergens ‘tussen’, het vervangt een hele hoop. Natuurlijk de netbook, de e-reader, maar ook de laptop. Maar bovenal papier: tijdschriften, kranten en boeken. Oh, en game-consoles natuurlijk.

Vraag je even af: heeft je moeder een PC nodig? Of heeft ze genoeg aan een iPad om media te consumeren, via e-mail en sociale netwerken te communiceren, een spelletje te spelen en foto’s te bekijken – dat alles via eenvoudige applicaties zoals afgebeeld? Ik denk het laatste. Wat Joe Hewitt van Facebook zegt: een iPhone, maar dan groter, is precies waarmee Apple een nieuwe revolutie in computergebruik gaat ontketenen.

Ik ben overigens niet uitsluitend positief over de iPad. Ik ben wel degelijk negatief over het feit dat Apple’s strategie van totale controle over de software die wij draaien nu is uitgebreid van de smartphone naar min of meer normale PC’s. Lees ‘iPad is iBad for freedom‘. Iets anders: zie de post Nothing Creative met een overzicht wat de iPad wel en niet kan in vergelijking met andere apparaten, en de conclusie: de iPad is niks voor creatieve mensen. Dat staat overigens te bezien: via een connector kun je er juist een goede camera op aansluiten, en ik verwacht uitstekende fotobewerkingssoftware voor de iPad. Verder maar even afwachten.

Jaap Stronks is zelfstandig ondernemer en nieuwemediaspecialist. Hij blogt o.a. voor Bright en Rethinkingmedia, geeft trainingen internetjournalistiek aan journalisten en communicatieprofessionals en adviseert organisaties over de inzet van nieuwe media. Dit stuk verscheen eerder op zijn weblog.