Het grootste deel van die vernieuwingsdrift achter Mac OS 8.5 zal de gemiddelde Mac-gebruiker niet meteen opvallen, maar Sherlock zal niemand ontgaan. De naar de beroemde Britse speurneus genoemde speurneus graast het Internet af op informatie aan de hand van criteria die de gebruiker vanaf zijn bureaublad opgeeft. Sherlock graaft ook dichter bij huis gegevens op: bestanden op de harde schijf of op CD-ROM's die in een netwerk hangen.

Op het Internet klopt de persoonlijke speurneus aan bij de populairste zoeksites zoals AltaVista, Encyclopedia.com, Excite, Infoseek en Lycos. Voor andere search engines komen op termijn plug-ins beschikbaar op de website van Apple. De resultaten van iedere site worden gebundeld en in één venster weergegeven, volgens Apple op een een intuïtieve manier.

Sherlock kan ook documenten, ongeacht hun lengte, samenvatten tot een of twee alinea's.

De ingenieurs in Cupertino hebben verder de verwerking van taken op een netwerk opgevoerd – van oudsher een manco in het Mac OS. De Finder kopieert nu bestanden op een netwerk vijf keer sneller dan Windows NT, aldus Apple, maar dan moet je wel beschikken over een 100 Mbit Ethernet-netwerk. De kopieersnelheid ligt in elk geval twee keer hoger dan onder de voorganger van 8.5, het Mac OS 8.1.

Het nieuwe Mac OS is verder voorzien van een Netwerk-browser, waarmee gebruikers eenvoudiger de weg kunnen vinden in het doolhof van netwerkzones, servers en andere apparaten zoals tape-drives, DAT-recorders en CD-ROM-spelers.

Het nieuwe besturingssysteem biedt verder direct printing: gebruikers kunnen grafische bestanden (PICT, PostScript, EPS en JPG) direct op een bureaubladprinter slepen om ze af te drukken. Het programma waarmee ze zijn aangemaakt hoeft niet te worden geopend.

Apple heeft eindelijk ook AppleScript, de ingebouwde script-taal, op PowerPC-snelheid gebracht. Met AppleScript zijn nu ook taken als netwerkconfiguratie, afdrukken, het instellen van kleurprofielen en de nieuwe zoekrobot Sherlock te automatiseren.

Een vereenvoudigde installatieprocedure in Mac OS 8.5 belooft gebruikers hun systeemsoftware binnen een kwartier te updaten en op het Internet te brengen.

De nieuwe upgrade kost 99 dollar (19,95 dollar voor iedereen die zijn Power Mac na 17 september heeft gekocht). Gebruikers die hun product registreren krijgen gratis QuickTime 3.0 Pro.