Red Hat bouwt aan zijn expertise op het gebied van 64-bit ARM-technologie, zodat het daar op in kan springen zodra de tijd rijp is. De ARM-processor vertegenwoordigt een grote omslag in de computerwereld, stelt hoofdarchitect Jon Masters.

Hij is bij de Linux-distributeur verantwoordelijk voor het ARM-platform en heeft nu net de plannen van het bedrijf belicht op de USENIX-conferentie, meldt de internationale News Service van Webwereld-uitgever IDG.

'Hyperscale-datacenters in de nabije toekomst'

Het energiezuinige ARM-ontwerp is al de dominante architectuur voor smartphones en ingebedde systemen. Mogelijk komt daar een geheel nieuwe markt bij: die voor massale serverinstallaties in datacenters. De Britse processorontwerper ARM werkt daar naartoe, samen met diverse partners van het bedrijf. Daaronder naast nieuwkomers zoals HP en AMD ook open source-softwarereus Red Hat.

Masters voorziet voor datacenters een tijdperk van hyperscale-computing, waarbij duizenden kleine serversnodes samen een enorme rekenkracht en schaalbaarheid kunnen bereiken. "Het is een fundamenteel verschil in de schaal van wat we in de nabije toekomst kunnen bouwen", zegt de topman van Red Hat.

Terwijl er nog geen aankondiging is van het bedrijf wanneer het zijn zakelijke Linux-distributie uitbrengt voor ARM-processors, wijst Masters wel alvast op de ARM-uitvoering van Red Hat-afgeleide Fedora.

Servermaker HP gebruikt al ARM-processors in zijn zogeheten Moonshot-servers, die enorme aantallen chips én microservers in een regulier serverrack steken: