Ruim 34.000 ICT-vacatures in 2014. En dat aantal neemt de komende jaren alleen maar toe. Zó becijfert het UWV de nijpende marktvraag. Geen nieuws. Deels moet het sectorplan ICT uitkomst bieden. Overheid en bedrijfsleven pompen gezamenlijk zo'n 9,4 miljoen euro in de scholing van ICT-professionals.

Vraag is nu of dat genoeg is. De vraag naar ICT'ers vloeit voort uit een rappe digitalisering van samenleving én bedrijfsleven. Het aantal schoolverlaters met een passende opleiding is niet voldoende om aan die vraag te voldoen. Daar komt bij dat IT-ontwikkelingen elkaar in hoog tempo afwisselen. Dat betekent dat de huidige generatie professionals in de sector zich continu dient te ontwikkelen en specialiseren.

Verplicht bijscholen?

Lange tijd kregen werknemers nauwelijks de ruimte voor die ontwikkeling. Te duur, te tijdrovend, oordeelden werkgevers. Óf ICT'ers weigerden zelf voldoende te investeren in het ontwikkelen van hun kennisniveau. Enerzijds begrijpelijk. Niemand neemt graag afscheid van zijn vertrouwde patronen. Anderzijds schieten ze hiermee zichzelf in de voet.

De onwil bij werkgevers en werknemers heeft in ieder geval geresulteerd in een landelijke probleem: verouderde kennis. Het roept bij enkele directeuren in de sector de vraag op waarom ICT-professionals niet verplicht zijn zich jaarlijks bij te scholen. Precies zoals artsen en piloten dat ook dienen te doen.

Mogelijkheden

Gelet op het sectorplan ICT beseffen overheid en bedrijfsleven nu meer en meer dat de tijd van lijdzaam toekijken voorbij is. Dankzij het plan krijgen werknemers voortaan 40 procent van de opleidingskosten van ICT'ers vergoed.

De bal ligt nu bij ICT-professionals én potentiële ICT-professionals. De karrenvracht aan vacatures maakt dat de ICT-sector barst van de mogelijkheden. De vraag is divers. De markt schreeuwt om Java- en .NET-developers, maar ook om informatica- en big data-specialisten. Enige wat de ICT'ers van nu en de toekomst moeten doen, is de juiste opleiding kiezen. Nu, maar ook in de toekomst.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met IT-opleider Computrain. Bekijk op het scholingsportaal van het CA-ICT het complete aanbod van cursussen van Computrain dat in aanmerking komt voor de subsidieregeling.