De oudere jongeren onder ons herinneren zich nog wel Dick Maas' polderklassieker De Lift. Waarin een lift met kunstmatige intelligentie zich op bloeddorstige wijze tegen de mensheid keert. Met uitzondering van het tegendraadse gedrag van de lift, kan Maas zijn toekomstvisie uit 1983 wel eens sneller werkelijkheid worden dan gedacht.

Tijdens een interview met de Amerikaanse zender Bloomberg vertelde Lee dat de research-afdeling van de softwarereus al druk aan het testen is. Sensoren houden in de gaten hoe mensen zich in de lift gedragen, waar ze heen gaan, met wie ze praten en met wie ze bijvoorbeeld lunchafspraken hebben. Microsofts slimme lift werd drie maanden getraind. De lift kon na deze periode voorspellen waar het op specifieke tijdstippen mensen naar toe moest brengen.

Kantoormedewerkers hoeven zich niet meer druk te maken over waar ze moeten zijn, zegt Lee. De slimme lift denkt wel voor ze na. Hij zet dit zelfs in een breder perspectief. Lee denkt dat we in de toekomst geen computers meer bedienen, maar dat computers zichzelf bedienen.

Bloeddorstige scene uit de Nederlandse film De Lift.