Naast de redelijk stabiele dominantie van Samsung en Apple is de smartphonemarkt nog heftig in beweging, met name door explosieve groei in Azië, specifiek China. Het afgelopen jaar is vooral de opkomst van Lenovo opmerkelijk. Eerder dit jaar stootte het HP van de troon als grootste pc-maker, nu heeft het reeds de derde plek in handen op de smartphonemarkt.

Lenovo verscheepte het afgelopen kwartaal 12,9 miljoen smartphones, bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Vooral op de Chinese thuismarkt timmert Lenovo aan de weg.

Samsung-Apple duopolie

Daarmee is het zijn Koreaanse rivaal LG voorbij, die er 12,1 miljoen verscheepte, becijfert marktvorser Gartner. Samsung is dominant met 80 miljoen stuks, gevolgd door Apple met 30 miljoen iPhones. Huawei sluit de top vijf met 11,7 miljoen verscheepte smartphones.

Qua besturingssysteem is de dominantie van Android verstevigd tot boven de 80 procent marktaandeel van de in totaal kwart miljard verscheepte smartphones het afgelopen kwartaal.

Smartphoneverkopen naar OS voor Q3 2013. Bron: Gartner

Smartphones vormen nu een duidelijke meerderheid van verkochte mobieltjes. Op de totale mobiele markt heerst Samsung eveneens met 117 miljoen verkochte mobieltjes (inclusief smartphones). Nummer twee is hier Nokia, met 63 miljoen stuks, waarvan echter maar een kleine minderheid smartphone is.

Achtergrond: Waar de meeste pc-fabrikanten te maken hebben met een forse teruggang in verkoopcijfers, blijft Lenovo het opvallend goed doen. Wat is het geheim?