Een studie naar nieuwe toekomstige betaalmethoden in het openbaar vervoer geeft als kansrijke optie aan dat smartphones van ov-gebruikers kunnen worden getracked waarna de reiziger later de rekening thuis krijgt. Of het bedrag wordt direct van je bankrekening afgeschreven, afhankelijk of je die optie hebt aangegeven. Overigens moet er wel nog worden gekeken naar de privacy van de klanten, meldt de studie nog even.

De studie is onlangs verzonden naar de Tweede Kamer door staatssecretaris Mansveld. Aan de orde komen allerlei mogelijkheden om voor het openbaar vervoer te betalen, naast de bekende ov-chipkaart. Er komen pilots aan, die nog niet omvattend zijn omschreven, maar die onder meer het inchecken met de bankpas mogelijk maken, en het inchecken met de smartphone. Maar als optie staat ook vermeld het volgen van mobiele telefoons zonder dat er daadwerkelijk hoeft te worden in- en uitgecheckt. Plaatsbepaling moet dan zorgen voor accurate reisgegevens.

Plaatsbepaling en betaling via smartphone

De smartphone moet niet alleen werken als plaatsbepaler, maar tevens verbonden zijn met een betaaldienst. Ook zou de smartphone eventueel kunnen worden gekoppeld aan een reisabonnement. Gezocht wordt naar een mogelijkheid om ook anoniem met je smartphone te kunnen reizen, vermeldt de studie. Overigens: als er controle is moet de smartphone aan de conducteur worden getoond, die dan kan zien of er daadwerkelijk is betaald of kan worden betaald voor de reis.

Met de EMV-chip op je bankpas zou het reizen direct kunnen worden verrekend met je banksaldo. Lastig is dat degene die de ov-betalingen afhandelt (nu is dat TransLink) een dealtje moet sluiten met de banken om de EMV-standaard in handen te krijgen. Daarnaast zijn er ook hier zorgen om de privacy van de gebruikers.

Grote hobbel in het uitbreiden van de betaalmogelijkheden is de achterliggende ict-infrastructuur. Opvallend is dat daarover relatief weinig wordt gezegd in de studie.