1. Linux

De naam van deze kernel is gebaseerd op de naam van de maker en bedenker, Linus Torvalds. Deze, destijds, Finse student werkte op de universiteit van Helsinki met Unix en Minix en bouwde later dus een eigen Unix-achtige Kernel. In eerste instantie zou de software Freax gaan heten, een portmanteau van "free", "freak", en x (als zinsspeling op Unix), maar Linus koos uiteindelijk dus toch voor Linux.

2. Raspberry Pi

De naamgeving voor dit kleine, zeer populaire computertje kwam tot stand aan de hand van een oude traditie in de UK. Veel homecomputers kregen destijds fruitnamen mee als Tangerine Computer Systems, Apricot Computers en Acorn. Eben Upton, oprichter en bedenker van de Raspberry pi wilde niet breken met deze traditie en noemde z'n computer naar de rode vrucht. Het Pi-gedeelte is erachter geplakt omdat de computer in eerste instantie alleen zou draaien op Python.

3. Samsung

Deze naam bestaat eigenlijk uit twee delen: Sam en Sung. Het is een Koreaanse naam die, letterlijk verstaald, "Drie Sterren" betekent. Het Koreaanse symbool voor Sam (Hanja) staat eigenlijk voor iets dat "groots" of "krachtig" betekent. En Het Hanja symbool voor Sung betekent "eeuwig". Groots en eeuwig dus.

4. VLC

In 1996 begonnen enkele studenten van de École Centrale Paris in Frankrijk te werken aan een oplossing om video af te kunnen spelen via het campus netwerk. Ze ontwikkelden twee programma's. De VideoLAN Server en de VideoLAN client. In eerste instantie kreeg het project de naam Network 2000. Hoewel de server en de client inmiddels zijn samengevoegd tot één totaalpakket, is de naam VLC nooit gewijzigd.

5. Adobe

Adobe heeft een behoorlijke naam dankzij Photoshop en Illustrator (en misschien een andere met Flash en Acrobat) en de naam is afkomstig van een jeugdherinnering. Achter het huis van Adobe-oprichter John Warnock liep een beekje met de naam Adobe Creek en daar is het bedrijf naar vernoemd.

6. Amazon

Het verhaal gaat dat Jeff Bezos aanvankelijk de naam 'Cadabra' in gedachten had. Maar zijn advocaat hoorde 'kadaver' en daarom zou hij voor een andere naam, Amazon, hebben gekozen. Bovendien dook hij dan hoger op in alfabetische indexen online. Hij vond verder dat de Amazone-rivier anders, exotisch en groots was en hij wilde deze eigenschappen terugzien in zijn eigen bedrijf.

7. Apple

Volgens mede-oprichter Steve Wozniak bedacht Steve Jobs de naam nadat Jobs bij een woongemeenschap waar hij tot rust kwam onder de indruk was geraakt van de appelboomgaard. De twee Steves konden geen beter alternatief bedenken en kozen voor de bedrijfsnaam Apple Computer.

8. Atari

De naam van deze gamepionier komt van een term die wordt gebruikt bij het strategiespel Go. Als je op het punt staat een stuk van de tegenstander te slaan, kondig je dat aan met de term 'atari'. Het lijkt een beetje op het aankondigen van 'schaak' als je de koning bedreigt bij het schaken.

9. BlackBerry

Het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM) zocht in 2001 een naam voor zijn nieuwe e-mailapparaat. Een consultancy merkte op dat kleine toetsen een patroon vormden dat leek op de structuur van vruchten als frambozen en bramen. Vandaar de naam blackberry (Engels voor braam). Uiteindelijk koos RIM er in 2013 voor om het hele bedrijf tot BlackBerry om te dopen.

10. Bol.com

Het Duitse mediaconglomeraat Bertelsmann, onder meer uitbater van RTL, tuigde in 1998 een online verkoopkanaal op en dat werd Bertelsmann On-Line (Bol). Nadat de internetzeepbel uiteenspatte, verkocht Bertelsmann de portal aan investeerders; de naam bleef. In 2008 kwam het in Nederlandse handen en tegenwoordig is het onderdeel van Ahold.

11. Canon

Oorspronkelijk heette dit bedrijf Precision Optical Industry. Een prototype van een nieuwe 35mm-camera kreeg in 1934 de naam Kwanon. Dat was een vertaling naar het alfabet van het woord voor Guanyin, de Chinese interpretatie van de Boeddistische godin van troost en genade. Kwanon of Kannon is de alfabetische schrijfwijze.

12. Cisco

De netwerkgigant dankt zijn naam aan de stad waarin het bedrijf is ontstaan: San Francisco. Het logo was dan ook jarenlang de befaamde Golden Gate Bridge en die vorm zie je nu gestileerd terug in het netwerksignaal in het Cisco-logo.

13. Citrix

In het begin heette dit bedrijf Citrus, maar kwam toen in aanvaring met een ander bedrijf dat zo heette en dat had de rechten op de naam. De organisatie besloot de naam te combineren met besturingssysteem Unix en veranderde Citrus vervolgens naar Citrix.

14. eBay

De populaire veilingsite werde opgericht door Pierre Omidyar die een consultancy had met de naam Echo Bay. Dit wilde hij ook gebruiken voor de site, maar echobay.com was al bezet en daarom ging Omidyar voor een afkorting. Interessant genoeg was ebay.com oorspronkelijk een informatiepagina over Ebola, die inging op de ziekte die bekendheid kreeg omdat die de kop opstak in Afrika tegelijkertijd met het verschijnen van de film Outbreak. Toen eBay begon te lopen, verwijderde Omidyar de Ebola-pagina.

15. Facebook

Een aantal universiteiten noemt de klassengidsen waar de leerlingen in terug te vinden zijn 'face books' en Mark Zuckerberg gebruikte die naam toen hij bij Harvard de eerste versie van het latere Facebook ontwikkelde.

16. Google

De makers van zoekmachine BackRub wilden hun machine omdopen tot een variant op het woord googol, een één met honderd nullen. Het verhaal is is dat Sergey Brin per ongeluk 'Google' schreef en dat dit bleef hangen. Google werd vervolgens de naam van het bedrijf, omdat een vroege investeerder een cheque van een ton uitschreef voor 'Google Inc'.

17. IBM

Het bedrijf was een voortzetting van tijdsregistratiebedrijf Computing Tabulating Recording Company en die aanduiding vond grote baas Tom Watson senior te beperkend en niet passen bij de ontwikkelende technologieaspiraties van de organisatie in de jaren 20. Business Machines werd het dus en 'International' is een subtiele steek van Watson senior naar zijn voormalige werkgever, de National Cash Register.

18. Imtech

Het Nederlandse technische bedrijf Imtech dankt zijn naam aan oud handelshuis Internatio en handel- en scheepvaartbedrijf Wm H. Müller & Co's Stuwadoors Maatschappij. Samen stonden zij in de twintigste eeuw bekend als Internatio-Müller (IM) en onder die vlag werden in 1993 een aantal techbedrijven samengevoegd tot Imtech.

19. Intel

De naam Intel slaat niet op 'Intelligence' of iets dergelijks, maar komt van het samenvoegen van de term 'integrated electronics' tot één woord. Het oorspronkelijke plan was Moore & Noyce Electronics, maar dat had niet de juiste schwung. De naam Intel was overigens in het bezit van hotelketen Intelco en Intel moest deze overkopen.

20. Lenovo

De originele naam van Lenovo is eigenlijk Legend. Maar in 2002 wilde CEO Yang Yuanqing het bedrijf internationaal uitbreiden en ontdekte dat er wereldwijd al organisaties waren die de naam gebruikten. Hij plakte 'novo' als het Latijnse nieuw aan de Le van Legend. Officieel werd het bedrijf in 2003 omgedoopt van Legend naar Lenovo en het bedrijf stopte tientallen miljoenen euro's in de rebranding.

21. Microsoft

Oprichter Paul Allen bedacht de naam en dat was een samenvoeging van de woorden microprocessor en software. Oorspronkelijk heette het bedrijf dan ook Micro-Soft, maar het streepje verdween uiteindelijk. Interessant genoeg wilden Bill Gates en Allen het in eerste instantie 'Allen & Gates' noemen, maar ze bedachten dat de softwaremaker nog relevant moest zijn als ze het bedrijf allang hadden verlaten.

22. Motorola

Dit Amerikaanse bedrijf begon in 1928 als de Galvin Manufacuring Corporation. In 1930 bracht het bedrijf een autoradio uit en in de jaren 20 werd vaak de uitgang -ola gebruikt voor producten die geluid produceerden. Het was voor de auto, dus Motor-ola lag voor de hand. De autoradio werd zo populair dat het bedrijf zijn naam wijzigde naar het bekende product.

23. Mozilla

De eerste versie van oerbrowser Netscape Navigator heette Mosaic en de softwareproducent vermengde dat met, natuurlijk, Godzilla om zo Mozilla te vormen.

24. OGD

Een groep Delfste studenten verving als bijverdienste tapes uit mainframes en dit bedrijfje noemde zichzelf daarom Operator Group Delft. Inmiddels is OGD uitgegroeid tot een van de bekendere ICT-dienstverleners van het land en kwam dit jaar op de 44ste plek te staan van Computable's lijst met krachtigste IT-bedrijven met het beste imago. (De top 3 bestaat uit Apple, Google en Microsoft.)

25. Oracle

Larry Ellison, Bob Miner en Ed Oates werkten gedetacheerd bij de inlichtingendienst CIA aan een geheime database met de codenaam Project Oracle (orakel). Die naam gebruikten ze vervolgens voor hun eigen databasebedrijf. Een van de eerste klanten was, misschien niet geheel verrassend, de CIA.

26. Pixar

Steve Jobs investeerde in 1986 in The Graphics Group, tot voorheen onderdeel van LucasFilm en de nieuwe coörperatie zocht een nieuwe naam. Tijdens een brainstormsessie werd er nagedacht over de kernbusiness van het bedrijf (ze maakten films, pictures) en wilden van 'pictures' een werkwoord van maken. Pixer werd geopperd en dat werd verbogen naar Pixar, alsof het een Spaans werkwoord was.

27. SEGA

Dit bedrijf werd aanvankelijk opgericht om flipperkasten te importeren naar Japan om daar gebruikt te worden door Amerikaanse militairen op legerbases. 'Service Games of Japan' werd later omgevormd naar SEGA en werd toen een grote producent van consoles en games. Tegenwoordig is SEGA enkel een gameproducent en arcadekast- en Pachinko bouwer.

28. Skype

Aanvankelijk heette het chatprogramma Skyper en dat was genoemd naar peer-to-peer-communicatie. De eerste versie heette dan ook Sky peer-to-peer, maar dat was nogal een mondvol. Skyper kon ook niet, omdat de domeinnaam al bezet was. Daarom werd het nog verder verkort naar Skype.

29. Sony

Deze naam komt van het Latijnse woord voor geluid: sonus. Het bestuur van Sony vond deze naam ook prettig, omdat hij makkelijk uit te spreken was in meerdere talen.

30. Wikipedia

De 'pedia' is logisch, omdat het een online encyclopedie is. Het woord wiki komt van het Hawaiiaanse woord voor snel. Wiki-ontwikkelaar Howard G. Cunningham was in Hawaii en vond de naam voor de snelbus (wiki) toepasselijk voor een site waar mensen vlug de inhoud konden bewerken.

31. Xerox

Dit bedrijf, wiens naam in het Engels inmiddels zelfs 'kopietje' betekent, noemde zijn kroontechnologie fotokopiëren xerographie. Dat komt van het Griekse woord 'xeros' (droog) en 'graphein' (schrijven). Xerox werd een werkwoord en de Haloid Photographic Company doopte zich om to Haloid Xerox en later Xerox Corporation.

32. Ubuntu

Deze, op Debian gebaseerde Linux-distributie, heeft als naam een zuid-Afrikaanse term: Ubuntu. Deze term betekent menselijkheid (tegenover elkaar) en is gekozen door Mark Shuttleworth omdat hij dat als perfecte naam zag voor een gratis, makkelijk te gebruiken besturingssysteem dat beschikbaar is voor iedereen.

33. Debian

De totstandkoming van deze naam is eigenlijk ontzettend simpel. De oprichter Ian Murdock vond het leuk om zijn Linux-distrubutie te baseren op zijn eigen naam en die van z'n vrouw: Deborah.

34. LG

Nee, LG staat niet voor Life's Good (zoals je vaak ziet in de reclamespotjes) maar voor Lucky Goldstar. De naam is ontstaan na de fusie van twee Koreaanse elektronicabedrijven. Lucky, en Goldstar. Overigens wordt de naam Lucky Goldstar niet meer gebruikt. Net als bij HP (Dat stond voor Hewlett Packard - de achternamen van de twee oprichters) worden alleen de twee voorletters nog gebruikt.