In Amerika was de best verkopende computer van de zomer in 2005 een systeem met een 64-bits AMD processor, 1GB geheugen, 250 GB harde schijf en een DVD schrijver. De ranglijst van de afgelopen zomer werd aangevoerd door een praktisch identiek systeem dat bijna een kwart goedkoper is, zo constateerde analistenbureau Current Analysis.

En waarom zouden we als consumenten een groter of sneller systeem kopen? We surfen er even snel mee over het web en kunnen er dezelfde spelletjes mee spelen.

Wie had er in het afgelopen jaar slapeloze nachten bij de gedachte aan een dual core-processor, of de VT (Intel) en Pacifica (AMD) virtualisatie technologieen die de chipfabrikanten aan hun processors hebben toegevoegd?

Zelfs de 64-bit processors die tegenwoordig met elk nieuwe computer worden meegeleverd, zijn in feite waardeloos. Windows XP is nog altijd 32-bit en Microsoft waarschuwt er met klem voor dat de 64-bit versie uitsluitend is bedoeld voor daglichtschuwe hobbyisten met een computerknobbel.

Voor een volwaardig 64-bit desktop besturing systeem moet je bij Linux zijn, of geduldig wachten op Windows Vista of OS X 10.5 Leopard.

De pc is kapot. De innovatie in de sector is piepend tot stilstand gekomen, en de computerfabrikanten plukken daar nu de zure vruchten van, zo bewijzen de ingezakte omzetcijfers van Dell en Intel.

AMD lijkt de lachende derde, maar daar groeit het marktaandeel niet zozeer omdat zijn chips beter zijn dan die van Intel, maar omdat ze goed genoeg zijn. Een eenvoudige prijsverlaging van Intel heeft dat probleem inmiddels alweer opgelost.

We kunnen nu eenvoudig de beschuldigende vinger naar Microsoft wijzen omdat Windows Vista veel te laat op de markt komt. Maar de nieuwe Windows draait ook prima op de huidige bestverkopende systemen.

Analisten verwachten niet dat Windows Vista tot een golf van nieuwe computeraankopen leidt. En waarom zou het ook? Net als een nieuwe variant van Omo of Ariel wast hij nog witter, maar lost nauwelijks nieuwe problemen op.

Aankopen van nieuwe computers worden traditioneel gedreven door nieuwe toepassingen: tekstverwerking, internet of digitale fotografie. Optimisten hopen dat digitale video een nieuwe golf kan opwekken. Maar wie in dat fabeltje wil geloven, moet maar een proberen om vier uur aan trouwvideo's tot een bondig filmpje samen te vatten.

Natuurlijk zullen spellen in de toekomst nog mooier en interactiever worden, en daarom nog duurdere processors en snellere grafische kaarten vereisen. Maar rennen we daarvoor straks naar de winkel?

Het is opeens kraakhelder waarom Intel zoveel ophef maakt over zijn Viiv entertainment-pc. Als consumenten een extra computer in huis halen om op de televisie naar internetvideo te kijken, levert dat de chipfabrikant een mooie extra omzet op.

Maar sinds Intel afgelopen Januari met een hoop tromgeroffel Viiv onthulde, is het stil geworden. Naar verluidt staat er voor begin volgend jaar een brede marketing campagne gepland, maar zelfs dan is het de vraag of het grote publiek zal toehappen.

Virtualisatie lijkt voorlopig grootste kanshebber om de pc-markt weer vlot te trekken. De technologie maakt het mogelijk om meerdere besturingsystemen op een computer te draaien. Een browser die zijn eigen besturingssysteem gebruikt voorkomt dat er onbedoeld data wordt gelekt. Of een virtueel systeem met een media server kan het hele huis van streaming video en audio voorzien zonder dat het andere applicaties in de weg zit.

Al die besturingssystemen eisen bergen aan geheugen en processorkracht, en kunnen daarom Dell en Intel aan extra omzet helpen.

Maar voorlopig is dat nog verre toekomstmuziek. In de tussentijd wordt geheugen alleen maar goedkoper en blijven Intel en AMD steeds meer rekenkernen op hun processors proppen.

De consument zal het allemaal een worst wezen. Die merkt alleen dat zijn computer steeds goedkoper wordt. Je hoort mij in ieder geval niet klagen over een prijsdaling van 23 procent per jaar.