Het gratis dagblad De Pers heeft gisteren een webapp gelanceerd voor bezitters van een tablet, zoals de iPad. De webapplicatie is gemaakt in html5 en zou daarom op iedere tablet moeten werken. Toch stelt het dagblad op haar eigen website dat de webapp vooralsnog alleen op iPads werkt. Nu is een betaversie van de applicatie uitgebracht, die nog niet perfect werkt.

Onafhankelijkheid

Jan-Jaap Heij, hoofdredacteur van De Pers, vertelt aan Webwereld waarom er is gekozen voor een html5-app. De belangrijkste reden is dat de krant niet afhankelijk wil zijn van de app stores van de tabletfabrikanten. Met een webapplicatie komt De Pers daar voorlopig ook niet in; daar zijn alleen echte apps, specifiek voor het bewuste tabletplatform te vinden. Al zijn er volgens Heij wel wat trucjes om dat te omzeilen. Het dagblad is daarnaast in gesprek over speciale webappstores.

Een ander groot voordeel voor De Pers is dat het de applicatie vanwege de in wording zijnde html5-standaard eenvoudiger op meerdere platformen aan kan bieden. “Niet met één druk op de knop”, nuanceert de hoofdredacteur, “maar het vergt aanzienlijk minder aanpassingen dan wanneer je gesloten ontwikkelt”. Het is dus de bedoeling dat de webapp straks ook op andere platformen dan alleen de iPad werkt. Dat moet in ieder geval op smartphonebesturingssysteem Android en pc-besturingssysteem Windows 7 zijn.

Bijschaven aan het ontwerp

Er moet dan nog wel wat bijgeschaafd worden aan het ontwerp. “Zeker als de schermresolutie anders is”, zegt Heij, “Het is dus niet helemaal zo van 'we zetten device recognition aan en dat is het dan'. Maar als je nu kijkt naar wat het je kost en hoeveel werk het is om van een Apple-app een Android-app te maken bijvoorbeeld, dan scheelt het bij een webapp wel een factor vijftig. Dat is echt veel simpeler”, legt hij uit.

Een ander voordeel is volgens Heij dat De Pers met deze webapplicatie ook op ieder moment dat zij dat wil inhoud toe kan voegen. Of dat nu een slideshow, een artikel of een video is. Volgens Heij is dat met veel apps van kranten wel anders omdat dat toch vaak veredelde PDF’jes zijn waar men niets aan toe kan voegen. Het is daarnaast eenvoudiger om functies toe te voegen aan de app.

Tekort aan developers

Toch liep het dagblad bij het ontwikkelen van de html5-applicatie ook tegen problemen aan. Er zijn namelijk erg weinig developers die al helemaal thuis zijn in die nieuwe webstandaard, die nog in ontwikkeling is. “We hebben er uiteindelijk wel wat op gevonden, maar dat was een hele speurtocht”, zegt Heij.

“Ik denk dat er, als ik zo mag gokken, een stuk of tien mensen in Nederland rondlopen die dat echt een beetje in hun vingers hebben.” Maar, volgens de hoofdredacteur zijn er ook niet zo heel veel bedrijven die een goede iPad-app kunnen maken. Hij zegt overigens wel te merken dat het animo voor html5 groeit.

Nog weinig tablets

Het hele project is volgens de hoofdredacteur voor een groot deel gestart om nu iets te kunnen doen, en te kijken wat er technisch allemaal kan en hoever De Pers komt. Hij zegt al lang blij te zijn als de applicatie over een half jaar helemaal goed werkt. Heij noemt het aantal van 120.000 tablets die op dit moment in Nederland circuleren bovenal ook te klein voor een massamedium als De Pers, dat door 4 à 5 miljoen mensen gelezen wordt.

De webapp van De Pers is hier te zien. Hij werkt ook in browsers die html5 aan kunnen, maar ziet er alleen goed uit als hij bekeken wordt met een iPad.