Eerder hebben we de man achter Ubuntu weten te strikken voor een klein interview en vandaag hebben wij de man achter Ubuntu MATE, Martin Wimpress, te pakken weten te krijgen. Ik heb niet veel vragen kunnen stellen omdat Martin er nogal van houdt heel lange antwoorden te geven, op een goede manier overigens. Ik vond z'n antwoorden erg interessant.

Het is een lang verhaal maar als je het interessant vindt te weten wat er gebeurt als één persoon besluit z'n eigen Linux-distributie te maken, is het zeker aan te raden hier even voor te gaan zitten en te genieten van z'n lange antwoorden.

Bryan: Kan je mij in zo min mogelijk woorden vertellen wat Ubuntu MATE nou eigenlijk is?

Martin:Ubuntu MATE is een stabiel, makkelijk te gebruiken besturingssysteem met een makkelijk te configureren desktopomgeving. Het is ideaal voor mensen die het maximale uit hun computer willen halen en dat het liefst voor elkaar krijgen met een traditioneel desktop-uiterlijk. Dit systeem heeft geen hoge hardware-eisen en kan draaien op de meeste moderne werkstations, single board computers (zoals de Rapsberry Pi) en oudere hardware. Ubuntu MATE maakt moderne computers snel en oudere computers bruikbaar."

Bryan:Wat is er zo geweldig aan MATE? Waarom heb je niet gekozen voor GNOME, LXDE, XFCE, etc.?

Martin:Ik zal nooit zeggen dat MATE de beste desktopomgeving is. Wij Linux-gebruikers zijn verwend, er is zoveel om uit te kiezen. De Linux-desktop heeft voor elk wat wils en sommige mensen gebruiken het liefst MATE.

MATE is de beste desktopomgeving voor wat ik probeer te doen omdat ik van m'n vrouw houd en ik ook houd van Linux en open source. Om deze uitspraak beter te kunnen begrijpen heb ik een klein achtergrondverhaal voor je.

Op de volgende pagina: Het achtergrondverhaal

Martin:Ik ben een full-time Linux-gebruiker sinds 1995. Ik heb in 2006 mijn hele familie overgeheveld van Windows naar Linux, toen Ubuntu Dapper Drake 6.06 uitkwam. Mijn familie, met uitzondering van m'n schoonvader, is niet echt geïnteresseerd in technologie of computers. Computers zijn voor hen slechts instrumenten die ze nodig hebben om dingen gedaan te krijgen. Denk aan internetten, e-mail lezen, foto's managen, af en toe een document of spreadsheet maken en printen, heel veel printen. Zij vonden de GNOME2 gebruikersinterface intuïtief en makkelijk te gebruiken. En ik was gelukkig van alle "support-telefoontjes" over virussen en andere Windows-gerelateerde ellende af. Iedereen was blij, tot aan Ubuntu 10.04.

Toen kwamen GNOME3 en Unity. Mijn familieleden willen niet weten hoe zij een computer moeten gebruiken. Het nieuwe desktop-uiterlijk werd direct geweigerd door m'n familieleden. Toen mijn vrouw probeerde babyfoto's te managen met GNOME3, ging dat gepaard met een flinke woordenwisseling tussen ons, er werd zelfs gevloekt.

Ik de-installeerde GNOME3 en installeerde MATE op haar Arch-Linux laptop. De reactie op de modernere Linux-desktops was bij alle familieleden hetzelfde. De kans dat m'n familieleden Linux zouden afstoten en op zoek zouden gaan naar andere systemen met alle gevolgen van dien.

Ik was ondertussen een gelukkig Arch Linux-gebruiker en ik gebruikte op dat moment de GNOME3-desktop met veel plezier, maar ik maakte een custom Arch Linux image met MATE speciaal voor de computers van m'n familieleden. Ze hadden hun oude bekende desktopomgeving terug. Maar de MATE-builds voor Arch waren destijds incompleet en redelijk buggy. Ik begon verbeteringen te maken en te submitten waardoor ik uiteindelijk een lid werd van het MATE team en een Arch Linux TU maintaining MATE desktop. Dit zorgde ervoor dat MATE stukken beter werd en m'n huwelijk was gered, WIN!

Jammer genoeg is Arch linux een aandachtfreak. Het bijhouden van verschillende Arch Linux-computers op afstand was een flinke klus. Bovendien waren niet alle familieleden even blij met Arch Linux, waardoor ze minder tijd doorbrachten achter de computer. Niet goed dus, er werd zelfs gesproken over de aanschaf van Apple Macs en ik zat dus weer met hetzelfde probleem. Rond die tijd werd ik geïnterviewd voor een Ubuntu Podcast en tijdens dat interview werd gevraagd waarom MATE niet beschikbaar was voor Ubuntu. Enkele weken later stuurde Alan Pope mij een e-mail met een link naar een zelfgemaakt prototype .iso-bestand. Het prototype bestond uit Ubuntu 14.04 in combinatie met MATE. Het zag er veelbelovend uit. Alan en ik namen een dagje vrij en we gingen aan de slag. Ubuntu MATE is ontstaan omdat ik zo van m'n vrouw houd.

Ubuntu MATE is dus puur ontwikkeld om aan de eisen van m'n familieleden te voldoen. Ik gebruik het elke dag op al m'n computers, zelfs op het werk. Als je dezelfde eisen hebt als m'n familieleden, vrienden of ikzelf dan is Ubuntu MATE de distributie voor jou en de tools die je daarbij wil gebruiken zijn al standaard geïnstalleerd of één klik van je verwijderd dankzij de Ubuntu MATE Software Boutique. De Software Boutique heeft een 'less is more' aanpak als je kijkt naar het App Store concept.

Ubuntu MATE heeft ook een hardware partnerschap met Entroware, dus we zijn ook bezig met het verbeteren dan de out-of-the-box-ervaring. Dat heeft geresulteerd in de creatie van Ubuntu MATE Welcome. Ubuntu MATE Welcome is niet te vergelijken met een standaard 'welkomstscherm' (je weet wel, zo'n scherm dat meestal niet meer is dan een verzameling simpele links). Ubuntu MATE Welcome is eigenlijk een virtuele 'Martin' (al zou je tegenwoordig beter kunnen spreken van een virtuele Luke aangezien hij de laatste tijd meer heeft gedaan aan dat scherm dan ik). Welcome helpt de gebruiker op weg en laat deze zien hoe je verbinding maakt, software installeert en configureert.

Ik geloof dat computers toegankelijk moeten zijn en dankzij MATE's GNOME2 achtergrond zijn computers toegankelijker dan ooit. Ubuntu MATE is getest en goed bevonden door mensen van de Accessible Computing Foundation voor blinden en slechtzienden. Ik ben ook actief in de lokale Raspberry Pi community en Ubuntu MATE is ook beschikbaar voor de Raspberry Pi 2 en 3 waardoor zelfs deze goedkope computers een echte desktop-ervaring kunnen geven. Dankzij de lage prijs van de computers kunnen deze overal ter wereld worden gebruikt.

MATE draait zo fijn op low-powered computers omdat het een fork is van GNOME2. Het MATE team heeft alle legacy compatibility libraries en nutteloze code verwijderd. MATE is daarom een lichtere desktop-omgeving dan GNOME2 ooit is geweest. Het MATE team is ook bezig geweest met het koppelen van MATE met moderne technologieën zoals dconf/gsetting, gstreamer 1.x, systemd, GTK3, etc. om de boel relevant te houden.

MATE Desktop is makkelijk aan te passen aan je wensen en eisen waardoor het de ideale basis is voor het bouwen van een moderne desktop-besturingssysteem die de klassieke desktop-interface respecteert. Ubuntu MATE is voor mensen, voor iedereen. MATE maakt dat mogelijk omdat diens traditionele desktop-metafoor ervoor zorgt dat iedereen die de afgelopen 20 jaar met een computer heeft gewerkt direct weet hoe hij/zij ermee om moet gaan.