De Roy van Zuydewijn, die al geruime tijd tracht vermeende wanpraktijken van het koningshuis aan de kaak te stellen, roept kiesgerechtigden op op per ommegaande contact met hem op te nemen als zij bereid zijn een steunverklaring te ondertekenen.

In de e-mail spreekt De Roy van Zuydewijn van de 'hindernissen' die zijn Nederlandse Klokkenluiderspartij (NKP) ondervindt in de pogingen om mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. "Om mee te mogen doen zijn in alle negentien kieskringen telkens dertig steunverklaringen nodig die op een lokaal gemeentehuis onder gelijktijdige legitimatie moeten worden getekend", zo meldt De Roy van Zuydewijn in de e-mail.

De nummer twee van de NKP-lijst roept ontvangers van de e-mail op om per ommegaande contact met hem op te nemen, zodat het tekenen van de steunverklaringen geco├Ârdineerd kan verlopen. De e-mail is afkomstig van het adres van Patric Roctus van intermediair One2onesingel. "De betreffende mail is in overleg met de heer De Roy van Zuydewijn opgesteld", aldus Roctus tegenover Webwereld.

"Wij hebben een grote oproep gedaan aan diverse bedrijven, kennissen en instellingen met het verzoek de boodschap zo breed mogelijk te verspreiden", zo verklaart Roctus. "Voor mij is het derhalve niet na te gaan op dit moment wie wat gedaan heeft. Wel weet ik dat velen ons verzoek ter hand hebben genomen, waardoor er naar mijn mening geen sprake is van spam, maar eerder van een ingewilligd verzoek." Roctus benadrukt verder dat hij de e-mail niet zelf verstuurd heeft.

Ook NKP-lijsttrekker Joeri Wiersma, zoon van damkampioen Harm Wiersma, blijkt op de hoogte van de e-mail. "Er zou geloof ik een soort mailing worden verzonden", zo verklaart Wiersma tegenover Webwereld. De lijsttrekker weet niet hoe de verstuurder van de e-mail aan de adressen komt. "Er is een bepaald bericht verzonden, en hoe dat allemaal technisch in elkaar zit weet ik niet", aldus Wiersma.

De mailinglijst blijkt afkomstig van de server van de site Witheet, die het adressenbestand beschikbaar stelde op verzoek van een medewerker die een boek over De Roy van Zuydewijn aan het schrijven is. Volgens een medewerker van Witheet hebben de mensen die de e-mail ontvangen hebben zich akkoord verklaard met de algemene voorwaarden van Witheet, waarin staat dat mailadressen gebruikt mogen worden voor door Witheet geselecteerde berichten. Ook de media die op de perslijst van de site staan, hebben het bericht ontvangen.