De X1 van Cray is in staat om 52 biljoen (52.000 miljard) floating-point operations per seconde (52 teraflops) uit te voeren, een eenheid die doorgaans wordt gebruikt bij supercomputers. Ter vergelijking een Power Mac G4 desktopsysteem met een dual 1,25 GHz PowerPC G4-processor komt niet verder dan 18 gigaflops.

De computer van Cray is dus vele duizenden keren sneller dan een normale desktop. Maar het apparaat is ook stukken krachtiger dan het topsysteem van NEC, de SX-7. Deze piekt op 18,1 teraflops. Zelfs de speciaal gebouwde Earth Simulator supercomputer van NEC blijft met 35,9 teraflops achter.

De X1 is overigens net te laat om de ranglijst van supercomputers omver te gooien. In deze vorige week gepubliceerde top 500 staat de Earth Simulator nog altijd op de eerste plek. De top 10 wordt verder gedomineerd door Hewlett-Packard en IBM.

Deze week wordt in Baltimore de SC2002-supercomputershow gehouden. Onder meer Sun zal hier een nieuwe supercomputer laten zien, die gebruik maakt van een door Sun ontwikkelde techniek genaamd Fire Link. Hiermee kunnen verschillende high-end servers op relatief eenvoudige wijze aan elkaar worden geknoopt.