Batterij op methanol

Een van de meest irritante zaken aan mobiele telefoons en mp3-spelers is nog altijd de beperkte capaciteit van de batterij. Het probleem is bekend: net als je je toestel nodig hebt, blijkt deze te moeten worden opgeladen. Oplossingen voor dit fenomeen zijn er al vaker bedacht, waaronder een tijdelijke (en dure) wegwerpbatterij. Toshiba zoekt het in een andere richting. Als het aan dit bedrijf ligt, lopen onze mobieltjes, digitale camera en mp3-speler binnenkort op methanol. De Japanners hebben inmiddels een serieus uitziend prototype in de schijnwerpers gezet. Het dingetje is niet veel groter dan 'de duim van een vrouw', ofwel 2,2 bij 5,6 bij 0,5 centimeter. De 8,5 gram wegende batterij met geïntegreerde brandstoftank zou genoeg hebben aan twee cc geconcentreerde methanol om een gemiddelde mp3-speler twintig uur muziek te laten spelen. Geïnteresseerden moeten nog even geduld uitoefenen. De speciale batterij moet vanaf 2005 commercieel beschikbaar zijn voor allerhande draagbare apparatuur, zo belooft het Japanse elektronicaconcern.

Url: http://www.toshiba.co.jp/about/press/2004_06/pr2401.htm

Schakel tussen pc en tv

Steeds meer fabrikanten komen met speciale computers die bedoeld zijn voor de huiskamer in plaats van de studeerkamer. De apparaten kenmerken zich behalve een aan dit gedeelte van het huis aangepaste voorgeving door op de weergave en opslag van audio en video toegesneden prestaties. Een voorbeeld daarvan is de multimediacomputer van het Deense Amitech. Een goedkopere oplossing biedt Hauppauge, onder meer bekend van de kastjes voor Digitenne. Deze fabrikant komt met een nieuwe versie van de al vorig jaar geïntroduceerde MediaMVP. Het apparaat wordt via een thuisnetwerk verbonden met de pc elders in het huis. Vanuit de bekende luie stoel en met behulp van de bijgeleverde afstandsbediening kunnen vervolgens video- of audiobestanden die op de pc staan, worden afgespeeld op de tv. Ook bestaat de mogelijkheid tv-programma op te slaan op de harde schijf van de pc. Een aparte harddiscrecorder is daarmee niet nodig. Nieuw ten opzichte van de vorige versie zijn onder meer ondersteuning voor divx en internetradiostations. De adviesprijs bedraagt 152 euro.

Url: http://www.hauppauge.tv/

Groot plat scherm van Sharp

Plasma-tv's zijn nog altijd een stuk groter dan hun lcd-broertjes, maar deze laatste hebben volgens kenners de toekomst. Het grote voordeel van lcd-tv's boven die van plasma-tv's is de levensduur van het scherm. Een plasma-scherm is na zo'n dertigduizend branduren op. Bij de lcd-varianten is dat vaak het dubbele. Sharp is een van de fabrikanten die veel werk maakt van lcd-schermen. Inmiddels heeft Sharp een platte lcd-tv op de markt met een diameter van maar liefst 45 inch (1,14 meter). Het apparaat is vooralsnog alleen in thuisland Japan te koop voor omgerekend bijna achtduizend euro. In Nederland moet de consument het vooralsnog doen met lcd-schermen die niet verder gaan dan 32 inch.

Url: http://www.sharp.co.jp/aquos

Telefooncamera in plaats van cameratelefoon

Heel erg leuk en hip natuurlijk, zo'n mobieltje met ingebouwde camera. De kwaliteit van de genomen foto's is echter in de meeste gevallen ronduit bedroevend. Boosdoeners zijn de smalle lens van de in de telefoon opgenomen camera en de afwezigheid van een optische zoomfunctie. De SPH-S2300 van Samsung neemt deze nadelen weg. Het mobieltje is voorzien van een 3x optische zoomlens van Pentax, net zoals te vinden is op digitale camera's. Ook heeft de koper de beschikking over een normaal camera-flitslicht in plaats van een flits gebaseerd op led-jes. Het resultaat is een digitale 3,2 megapixel-camera met een geïntegreerde telefoonfunctie in plaats van andersom. In eerste instantie is het toestel alleen in het gadget-gekke Zuid-Korea te koop, voor omgerekend zo'n 670 euro.

Url: http://www.samsung.com/au/presscenter/pressrelease/global_pressrelease.asp?seq=20040711_0000059562