Peters zocht vooral een functie waarbij ze veel kon programmeren, meer betrokken werd bij het merk en dichter bij de klant kwam te staan. Want dat miste ze een beetje als integratieontwikkelaar. Ze was onderdeel van de keten, maar stond toch wat ver van het merk en de klant af. "Er was een vacature voor een native app developer bij de App Factory van Achmea. Ik liep mee om te kijken of het iets voor mij was." Ze was meteen op haar plek.

Balans tussen wat moet en wat mag

Allereerst kon Peters de hele dag in Java programmeren. Daarnaast stond ze dichter bij de klant. "Ik werk aan de app van Centraal beheer. Dat is een grote app met veel producten, zoals spaarrekeningen, schademeldingen, reisverzekeringen, hypotheken en pensioenen. Je ziet visueel heel snel resultaat van wat je programmeert en ik werk nauw samen met onder andere UX- en VD-designers. Erg leuk is dat ik niet alleen bezig ben met de front-end en de schermen die de klant ziet, maar ook met de back-end en de logica achter de schermen. Want de app moet heel goed aansluiten op de vele API's van ons verzekeringsbedrijf."

Uitdagend is dat Peters continu op zoek is naar de balans tussen het opleveren van een MVP (Minimum Viable Product) en leuke extraatjes zoals animaties waarmee je de klant verrast. "We werken scrum en leveren functionaliteit in zo klein mogelijke stapjes op. Dus aan de ene kant wil je de snelheid erin houden om iets tastbaars op te leveren, waarop vervolgens weer verder ontwikkeld kan worden. Tegelijkertijd probeer je om een paar leuke dingen in de app te stoppen die net dat beetje extra geven. Die balans vinden, dat vind ik een geweldig leuke uitdaging."

Inzicht door analytics

Een tweede vorm van balans is die tussen functionaliteit en wendbaarheid. Peters: "Je wilt klanten zoveel mogelijk functionaliteit bieden. Maar als de app te groot en te log wordt, kunnen ze hun weg misschien niet meer vinden. Daarnaast ben je als app-team dan ook niet meer wendbaar, want het wordt lastiger om veranderingen aan te brengen."

Het helpt hierbij enorm dat via analytics wordt gekeken hoe klanten de app gebruiken. "Het is belangrijk dat wij inspelen op wat klanten echt gebruiken en belangrijk vinden. Want als team denk je misschien 'dit is fantastische functionaliteit en die moet in onze app', maar als het vervolgens niet gebruikt wordt is het zonde van de inspanning." Vandaar dat analytics bepalend zijn voor de ontwikkelrichting. "We kijken ook goed naar reviews in de app stores. Daarnaast heeft onze app een feedback-mogelijkheid."

Structureel bijblijven dankzij innovation sprints

Nieuw te bouwen functionaliteit wordt door de product owner geprioriteerd en over de scrum-teams verdeeld. Hierbij wordt ruimte vrijgehouden voor onderhoud. "Zelf zit ik in het stability-team," vertelt Peters. "Zodra een nieuwe Android-versie uitkomt, mogen wij uitpluizen welke nieuwe functionaliteit we uit dit besturingssysteem naar de klant willen uitrollen. We stellen een spike in, zodat iemand van ons er helemaal kan induiken. Na afloop kan hij of zij het aan de rest van het team presenteren en besluiten we gezamenlijk wat we ermee gaan doen. Dat komt vervolgens op de backlog."

Aan het einde van elk kwartaal volgt steevast een IP sprint (innovation and planning sprint). "In de loop van een kwartaal verzamelen wij alles waaraan we nog willen werken, of bijvoorbeeld tooling die we willen upgraden." Kortom, alles waar je door je reguliere werk niet aan toe komt. "We pakken het vervolgens op in een IP sprint. Dan is er ook ruimte voor opleidingen, bijvoorbeeld over security. Op die manier blijf je ieder kwartaal structureel bij. Als ontwikkelaar vind ik het erg belangrijk dat hier ruimte voor is."

Tools voor een betere samenwerking

Programmeren gebeurt in Android Studio. Voor versiebeheer wordt Git gebruikt. "Verder gebruiken wij Jira om aan te geven met welke tickets we bezig zijn," vult Peters aan. "Zodra je met een ticket aan de slag gaat, ziet iedereen meteen de voortgang, waardoor samenwerken eens stuk makkelijker is. We gebruiken ook nog Bitbucket om eenvoudig de overstap van tickets naar het daadwerkelijk ontwikkelen in Android Studio te maken."

Via pair programming kun je samen problemen tackelen, of even met elkaar sparren. Door een pull request in Bitbucket aan te maken, vraag je aan een collega om even naar de code te kijken die je net af hebt. "Door een collega kritisch naar je werk te laten kijken, borg je de kwaliteit en krijg je waardevolle feedback. Voor mij is dat extra prettig, omdat ik nog niet zo lang bij de App Factory werk." Je weet zodoende altijd waar iedereen mee bezig is en kunt makkelijker elkaars werk overnemen. Je voorkomt er ook mee dat één iemand alles weet van een stuk van de app en anderen helemaal niets.

Automatisch uitrollen

Door processen steeds verder te stroomlijnen en te automatiseren, is het nu mogelijk om eventueel per wijziging een nieuwe versie van de app op te leveren. Peters: "In theorie kan de app direct doorgezet worden naar de app store. Voor ons is het belangrijk dat we nieuwe functionaliteit snel naar onze klanten kunnen brengen en niet pas na een paar weken. Het bespaart ons veel tijd en zo ben je als team productiever en effectiever."

Samen aan klantoplossingen werken

Agile werken is volledig uitgerold binnen Achmea. Doordat teams van alle afdelingen op dezelfde manier werken, kan het SAFe-framework gebruikt worden. Dit Scaled Agile Framework is speciaal ontwikkeld om scrum teams in Enterprise organisaties samen te laten werken aan klant¬oplossingen. "Wij starten elk kwartaal met een product increment," licht Peters toe, "waarbij alle dertig scrum teams twee dagen lang naar de belangrijkste onderwerpen kijken die er spelen."

Per team wordt bepaald welke bijdrage ze kunnen leveren en hoe ze aan het einde van die periode iets waardevols kunnen opleveren. Bij onderlinge afhankelijkheden wordt dit via de planning afgestemd, zodat teams niet onnodig op elkaar zitten te wachten.

Aanvullend organiseert het app-team twee keer per kwartaal een zogenaamde Mobile Madness Day. De developers kiezen hierbij zelf een onderwerp. Meestal is dat iets innovatiefs, zoals Google Home, AR, of beeldherkenning. Peters: "De hele dag mag je met je team aan dat ene onderwerp werken." Om te ontdekken wat het is en wat je ermee kunt. "Als ontwikkelaar heb je op deze manier de ruimte om vooruit te kijken en je te verdiepen in nieuwe platformen en technieken. En dat is erg belangrijk."

Laurie Peters is Junior App ontwikkelaar bij Achmea. App ontwikkeling is belangrijk bij Achmea en daarom worden er regelmatig vacatures gesteld op dit vlak. Benieuwd of er wat voor jou bij staat? Check dan https://www.werkenbijachmea.nl Kijk ook dit filmpje. Bij 'Loop mee' -> 'App development' -> 'Android' vertelt Laurie zelf haar verhaal.