Applicaties hoeven tegenwoordig echt niet meer altijd maar lokaal op eigen servers te draaien. Ze kunnen namelijk vaak eenvoudig als dienst afgenomen worden. Denk aan een CRM- of ERP-systeem, aan een Office-pakket, of aan eCommerce. Ideaal voor het MKB. Want hierdoor zijn er plotseling geen grote investeringen meer nodig, hoeft er geen complex IT-landschap ingericht en beheerd te worden, terwijl je als bedrijf toch gebruik kunt maken van geavanceerde oplossingen die anders misschien onbereikbaar waren. Moet je dan maar meteen alles naar de cloud verplaatsen?

Lees hier meer over de hybride cloud in het MKB

Wat draai je waar

Bedrijven zijn soms wat terughoudend als het om de cloud gaat. Want is het wel veilig om al je bedrijfsdata daar neer te zetten? Heb je straks nog wel voldoende grip over de gekozen oplossing? Kun je bestaande IT-investeringen blijven gebruiken tot ze zijn afgeschreven? En hoe weet je of de performance straks wel voldoet? Gelukkig is de wereld niet zwart-wit en hoef je helemaal niet te kiezen voor het een of het ander. Voor de meeste bedrijven is een hybride cloud namelijk de beste oplossing. Hiermee combineer je het beste van beide werelden, dus van zowel on-premise IT als cloud-diensten.

Schaalbaar

Een hybride cloud houdt in dat je een aantal clouddiensten combineert met applicaties die je nog gewoon lokaal op je eigen systemen draait. Waarom zou je dat willen doen? Omdat je op die manier helemaal zelf bepaalt wat je waar draait en waar je nog wel of niet in investeert.

Wat zijn dan de voordelen van een hybride cloud? Allereerst is een cloudoplossing enorm schaalbaar. Stel dat er onverwachts een piek in het verbruik is, of je groeit veel harder dan je voorzien hebt, dan kan eenvoudig extra capaciteit bijgeschakeld worden, zonder dat je daar zelf dure hardware voor hoeft aan te schaffen. Een clouddienst kun je namelijk op elk moment opschalen en weer afschalen. Zo heb je nooit te weinig capaciteit, maar ook weer niet te veel.

Grip op kosten

Vanwege deze schaalbaarheid heb je enorm veel grip op de kosten. Allereerst is er een verschuiving van investeringen naar operationele kosten, omdat je bijvoorbeeld maandelijks betaalt voor alleen dat wat je in de afgelopen periode hebt afgenomen. Daarnaast is een berg overcapaciteit voor piekmomenten en onverwachte groei niet meer nodig. Je kunt immers op elk moment meer of minder capaciteit afnemen. Zo betaal je alleen voor wat je echt nodig hebt en niet voor iets wat je voor de zekerheid het hele jaar hebt klaarstaan, maar misschien nooit gebruikt.

Wet- en regelgeving

Vanwege wet- en regelgeving kan het best zo zijn dat je bepaalde bedrijfsdata helemaal niet in de cloud mag opslaan, of bijvoorbeeld alleen in Europese datacentra. In het hybride cloudmodel bepaal je zelf welke applicaties en data je lokaal en welke je bij wie in de cloud plaats. Op die manier kun je aan de strengste regelgeving voldoen. En bij andere workloads kun je dan alsnog van de vele voordelen van de cloud profiteren.

Beheer geregeld

Verplaats je applicaties en de bijbehorende data naar de cloud, dan hoef je de onderliggende IT-systemen niet meer aan te schaffen, te vervangen en het volledige technische beheer ervan vervalt ook. Stel dat het om een legacy systeem gaat met verouderde infrastructuur, dan kun je daar zo in één klap vanaf komen.

Ook specialistische werkzaamheden vervallen, want de cloud leverancier draagt vanaf nu zorg voor onderhoud en beheer. Zo wordt de beschikbaarheid bewaakt, worden er updates uitgevoerd om nieuwe features beschikbaar te maken en worden uiteraard met grote regelmaat security updates aangebracht.

Download de whitepaper Op zoek naar de juiste balans, Hybride IT voor het MKB